Prima pagină » Știri externe » Regatul Unit a scos „spionii” chinezi de pe lista amenințărilor guvernamentale

Regatul Unit a scos „spionii” chinezi de pe lista amenințărilor guvernamentale

Un audit arată o creștere a raportărilor privind interferențele Beijingului în democrația și securitatea Marii Britanii, însă China și agenții care acționează în numele acesteia nu au fost incluși în categoria de top a noii liste a Guvernului britanic privind influențele străine ascunse.
Regatul Unit a scos „spionii” chinezi de pe lista amenințărilor guvernamentale

Beijingul nu a fost considerat o amenințare majoră la adresa securității Marii Britanii în cadrul noului sistem de înregistrare a influenței străine (Foreign Influence Registration Scheme – FIRS), care a intrat în vigoare marți. Registrul are rolul de a oferi Marii Britanii o înțelegere mai bună a activităților desfășurate de statele străine considerate amenințări la adresa securității.

Conform schemei, orice persoană care desfășoară activități cu scop de influență politică în numele unei puteri străine trebuie să se înregistreze la Guvern, scrie The Telegraph.

Doar Rusia și Iranul au fost incluse în categoria superioară – denumită „nivel extins”, reprezentând o amenințare ridicată la securitate –, ambele fiind acuzate că desfășoară operațiuni sub acoperire în Regatul Unit pentru a influența opinia publică.

Persoanele care lucrează pentru țările din această categorie trebuie să declare orice activitate, chiar dacă nu are caracter politic. China și agenții care acționează în numele statului chinez nu vor fi obligați să facă acest lucru.

Decizia de a nu include China pe listă vine la doar o săptămână după ce Regatul Unit a investit 600 de milioane de lire pentru întărirea capacităților de informații, cu scopul de a reduce „amenințarea” Beijingului, potrivit ministrului de externe David Lammy.

Această măsură a urmat publicării unui audit privind vulnerabilitatea Marii Britanii în fața Chinei, care a concluzionat că „numărul cazurilor de spionaj, interferență în democrație și subminare a securității economice s-a înmulțit în ultimii ani”.

Incidente legate de spionajul Chinei în Regatul Unit

În ultimul an, au fost raportate constant incidente privind interferența și spionajul Chinei în Regatul Unit.

Marți, The Telegraph a dezvăluit că Chu Ting Tang, un om de afaceri influent care s-a întâlnit cu prim-miniștri la Downing Street, are legături cu un departament guvernamental chinez acuzat că ar funcționa ca paravan pentru activități de spionaj.

S-a aflat că deține o funcție importantă într-o organizație gestionată de Departamentul Muncii Frontului Unit (United Front Work Department – UFWD), o structură vastă a influenței externe chineze, acuzată de spionaj.

De asemenea, au existat acuzații potrivit cărora Beijingul ar planta dispozitive de supraveghere în zona Whitehall pentru a spiona politicieni, precum și îngrijorări legate de noua „mega-ambasadă” chineză din Londra, despre care unii afirmă că ar putea fi folosită ca bază de spionaj în Regatul Unit.

Un raport din 2023 al Comisiei parlamentare pentru informații și securitate a constatat, de asemenea, că China s-a implicat în interferențe „agresive”, încercând să „infiltreze sau să cumpere mediul academic pentru a-și promova narațiunea internațională și a reduce criticile”.

Regulile FIRS au fost introduse prima dată în 2023, ca parte a Legii privind Securitatea Națională.