Republica Moldova ar putea condamna ingerinţe ale Rusiei în securitatea informaţională şi în politică

Un grup de deputaţi din Republica Moldova au înregistrat, miercuri, în Parlament un proiect de Declaraţie prin care condamnă atacurile Rusiei asupra securităţii informaţionale şi amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova, relatează site-ul deschide.md.

877 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova ar putea condamna ingerinţe ale Rusiei în securitatea informaţională şi în politică

Republica Moldova ar putea condamna ingerinţe ale Rusiei în securitatea informaţională şi în politică

"Parlamentul Republicii Moldova declară îngrijorarea faţă de intensificarea atacurilor la adresa securităţii informaţionale a ţării noastre de către Federaţia Rusă, lansate prin intermediul unor televiziuni de la Moscova, dar şi a unor instituţii media din Republica Moldova. Atacurile vizează denigrarea Republicii Moldova, a unor instituţii şi a unor oficiali, dar cel mai grav este că vizează denigrarea cetăţenilor ţării", este unul dintre pasajele iniţiativei.

În document se mai spune că legislativul de la Chişinău consideră că "declaraţiile denigratoare la adresa ţării noastre şi a cetăţenilor noştri, blocajele impuse exportatorilor moldoveni, hărţuirea politică a oficialilor moldoveni, inclusiv a unor reprezentanţi ai Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova, reprezintă implicarea făţişă a politicului de la Moscova şi chiar a unor instituţii ruse în politica din ţara noastră şi indică o atitudine provocatoare şi neprietenoasă în raport cu ţara noastră. Toate aceste probleme nu sunt noi, unele durează deja de ani de zile, însă noutatea este modul agresiv şi provocator în care acestea au început să evolueze şi să se intensifice".

Totodată, proiectul de Declaraţie face apel la factorii politici din Rusia să intervină pentru a opri abuzurile şi campaniile de denigrare a Republicii Moldova, precum şi toate formele de sprijinire a partidelor politice din Republica Moldova, menţionând că finanţarea lor din surse externe este ilegală, la fel ca şi susţinerea lor prin alte modalităţi.

Iniţiativa aparţine unui grup de deputaţi din Partidul Democrat, grupul Parlamentar Popular European şi deputaţi neafiliaţi. Documentul urmează să fie supus votului în una dintre primele şedinţe ale plenului legislativului din sesiunea de primăvară.

Marţi, Partidul Liberal din Republica Moldova a anunţat că va depune o sesizare la Curtea Constituţională pentru anularea prevederilor a cinci legi care se referă la statutul limbii ruse ca limbă de comunicare. Liberalii consideră că, prin aceste legi, limbii ruse i se atribuie un statut similar limbii oficiale – româna, ceea ce ar reprezenta o încălcare a Constituţiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici