Republica Moldova, condamnată la CEDO pentru încălcarea drepturilor profesorilor turci expulzaţi în 2018

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor străini în cazul celor şapte cetăţeni turci expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova în septembrie 2018, constatând încălcarea articolelor 5.1 şi 8, din Convenţia pentru Drepturile Omului.

98 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova, condamnată la CEDO pentru încălcarea drepturilor profesorilor turci expulzaţi în 2018

Republica Moldova, condamnată la CEDO pentru încălcarea drepturilor profesorilor turci expulzaţi în 2018/

Astfel, CEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetăţenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, potrivit Unimedia.

Avocatul care reprezintă, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, interesele celor şapte cetăţeni turci deportaţi, profesori la liceele „Orizont” din Republica Moldova, Vitalie Nagacevschi, a declarat în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, la sfârşitul lunii mai, că se aşteaptă la o decizie de condamnare a Republicii Moldova, întrucât ţara nu le-a asigurat drepturile fundamentale prevăzute în legislaţia naţională şi în tratatele internaţionale. Conform presei, majoritatea profesorilor au fost condamnaţi deja de instanţele din Turcia.

La data de 6 septembrie 2018, la ora 8:50, pe o reţea de socializare apar primele informaţii precum că şapte persoane de la un liceu din Chişinău, printre care directorul instituţiei, au fost ridicate către Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS) şi transportate într-o direcţie necunoscută.

După o oră, Serviciul de Informaţii şi Securitate a anunţat că cei şapte cetăţeni străini sunt suspectaţi de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Ulterior, pe site-ul SIS a mai apărut o precizare, precum că aceştia nu au fost reţinuţi, dar escortaţi.

Surse UNIMEDIA au declarat că cetăţenii turci au fost duşi imediat la Aeroport şi urcaţi în avionul de pe cursa Chişinău-Istanbul, însă decolarea nu a avut loc la 9:35, însă la 11:00.

 

Taguri:
r moldova,
cedo,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici