Reţeaua al-Qaida are un interes "puternic" pentru a achiziţiona arme nucleare

Casa Albă a anunţat luni că reţeaua al-Qaida manifestă un interes "puternic" pentru a procura arme atomice şi a avertizat în privinţa pericolului unui terorism nuclear, care este, potrivit oficialilor, "real", "grav" şi "din ce în ce mai mare".

85 afișări
Imaginea articolului Reţeaua al-Qaida are un interes "puternic" pentru a achiziţiona arme nucleare

Reţeaua al-Qaida are un interes "puternic" pentru a achiziţiona arme nucleare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Al-Qaida încearcă de peste 15 ani să procure o armă nucleară şi interesul său este în prezent puternic", a declarat consilierul preşedintelui Barack Obama responsabil cu politica de combatere a terorismului, John Brennan, înaintea deschiderii, la Washington, a unui summit consacrat securităţii nucleare la care au fost invitaţi circa 50 de lideri.

Brennan a afirmat că nu dispune de "vreun indiciu (care să dovedească faptul) că al-Qaida are capacitatea de a folosi arme nucleare". El şi-a exprimat "convingerea" că situaţia va rămâne astfel.

"Ameninţarea terorismului nuclear este reală, gravă (şi) din ce în ce mai mare", a explicat Brennan.

El a insistat asupra urgenţei de a acţiona, afirmând că "organizaţiile infracţionale internaţionale sunt la curent cu interesele teroriştilor de a achiziţiona materiale fisibile" şi că această situaţie "i-a provocat pe aceşti infractori să caute (materiale) nucleare pentru propriul beneficiu".

În cadrul summitului de două zile, inaugurat oficial luni după-amiază la sediul Congresului din Washington, Barack Obama şi administraţia sa vor încerca să-i convingă pe liderii prezenţi să ia măsuri pentru a-şi securiza stocurile de uraniu şi plutoniu pentru a nu ajunge în posesia extremiştilor.

Obama a definit mizele acestui summit, cel mai important organizat de ţara sa după 1945 la care participă numeroşi şefi de stat sau de Guvern, subliniind că "cea mai mare ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite, pe termen scurt, mediu sau lung, ar fi posibilitatea ca o organizaţie teroristă să obţină o armă nucleară".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici