Retrospectivă Taiwan-China: De ce cresc tensiunile şi ce s-ar putea întâmpla în 2023

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul şi s-a întâlnit cu preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen în august, sfidând avertismentele Chinei ca această călătorie să nu aibă loc.

827 afișări
Imaginea articolului Retrospectivă Taiwan-China: De ce cresc tensiunile şi ce s-ar putea întâmpla în 2023

Supărată pe ceea ce a perceput ca fiind sprijinul SUA pentru independenţa de facto a Taiwanului, China a lansat exerciţii militare în apropierea insulei pe care o revendică ca fiind teritoriul său "sacru".

Pentru prima dată, armata chineză a tras rachete deasupra Taipei, a lansat valuri de drone deasupra unor insule din largul Taiwanului aflate în apropierea coastei chineze, a trimis nave de război peste linia mediană a Strâmtorii Taiwan şi a înconjurat insula în ceea ce armata taiwaneză a declarat că echivalează cu o "blocadă" practică.

Tensiunile militare nu au mai fost atât de ridicate între Taiwan şi China de când Beijingul a tras rachete în apele din largul coastei Taiwanului înainte de alegerile prezidenţiale din Taiwan din 1996, în timp ce guvernul chinez încerca să descurajeze populaţia să voteze pentru Lee Teng-hui, pe care îl considera un separatist.

Acest lucru s-a întors împotriva lui Lee, care a câştigat detaşat alegerile.

De asemenea, China o consideră pe Tsai ca fiind o separatistă pentru că refuză să accepte poziţia de lungă durată a Beijingului, conform căreia China şi Taiwanul aparţin amândouă "unei singure Chine".

Guvernul Taiwanului - oficial Republica Populară Chineză - susţine că, întrucât insula nu a fost niciodată condusă de Republica Populară Chineză, pretenţiile acesteia de suveranitate sunt nule.

Tsai afirmă că doar cei 23 de milioane de locuitori ai insulei îşi pot decide viitorul democratic şi că, deşi doreşte dialog şi pace cu China şi nu va provoca, Taiwanul se va apăra dacă va fi atacat.

De la vizita lui Pelosi, China şi-a continuat activităţile militare în apropierea Taiwanului, deşi la o scară redusă. Între timp, Taiwanul continuă să îşi consolideze apărarea.

 

De ce este important

Orice război din cauza Taiwanului, un producător important de semiconductori, are potenţialul de a prăbuşi economia globală. Ar putea atrage Statele Unite şi aliaţii săi într-o confruntare directă cu Armata Populară de Eliberare a Chinei, cea mai mare armată din lume, care este din ce în ce mai bine echipată.

China a declarat de mult timp că Taiwanul este cea mai importantă şi sensibilă problemă în relaţiile sale cu Statele Unite, un mesaj pe care preşedintele chinez Xi Jinping l-a reiterat preşedintelui american Joe Biden atunci când s-au întâlnit în Bali.

Statele Unite, la fel ca majoritatea ţărilor, nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei mijloacele necesare pentru a se apăra.

Statele Unite au respectat mult timp o politică de "ambiguitate strategică" şi nu au precizat dacă ar răspunde militar la un atac asupra Taiwanului. Cu toate acestea, Biden a declarat în septembrie că forţele americane vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, aceasta fiind cea mai explicită declaraţie a sa pe această temă.

China nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său, lucru pe care Xi l-a reiterat la cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist aflat la putere, în octombrie.

 

Ce înseamnă acest lucru penttru 2023?

Sentimentul anti-China continuă să crească în Statele Unite şi în Camera Reprezentanţilor, recent controlată de republicani, împreună cu sprijinul pentru Taiwan.

Dacă noul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, va călca pe urmele lui Pelosi şi va vizita Taiwanul, acest lucru ar declanşa şi mai multe dispute peste strâmtoarea Taiwan şi între Washington şi Beijing.

În 2024, ambele partide politice principale din Taiwan se vor pregăti, de asemenea, pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare de la începutul anului.

Principalul partid de opoziţie, Kuomintang, sau KMT, care în mod tradiţional este în favoarea unor legături strânse cu China, dar care neagă cu vehemenţă că ar fi pro-Beijing, speră să revină la guvernare după două mandate în opoziţie, în urma unui rezultat bun la alegerile locale din noiembrie.

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici