Reuniune ministerială la ONU privind situaţia din Siria la sfârşitul lui august

O reuniune ministerială pe tema situaţiei din Siria urmează să fie organizată pe 30 august la Consiliul de Securitate al ONU, au declarat diplomaţi marţi.

203 afișări
Imaginea articolului Reuniune ministerială la ONU privind situaţia din Siria la sfârşitul lui august

Bashar al Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reuniunea va fi organizată la propunerea Franţei, care prezidează Consiliul în luna august, au precizat aceşti diplomaţi, sub protecţia anonimatului. Niciun anunţ oficial nu a fost făcut încă în acest sens.

Potrivit acestor diplomaţi, participarea Rusiei şi Chinei la o reuniune de nivel ministerial nu este asigurată. Aceste două ţări au opus în trei rânduri un vot de veto în cadrul Consiliului, împotriva unor rezoluţii care ameninţau cu sancţiuni regimul lui Bashar al-Assad.

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius anunţa, la 1 august, că o astfel de reuniune va fi organizată la sfârşitul lunii august.

El declarase anterior că Franţa va profita de deţinerea preşedinţiei Consiliului pentru "a cere (...) o reuniune a Consiliului de Securitate, probabil la nivel ministerial, atât pentru a încerca să oprească masacrele, cât şi pentru a pregăti tranziţia politică" în Siria.

Tot marţi, ONU a anunţat că mediatorul Naţiunilor Unite şi al Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan, care a demisionat săptămâna trecută, nu va trimite niciun reprezentant la o reuniune pentru rezoluţia conflictului sirian ce va avea loc joi în Iran.

Iran, aliat fidel al regimului Bashar al -Assad, va organiza o reuniune la care vor participa ţări cu "o poziţie realistă" în ceea ce priveşte criza siriană, fiind aşteptaţi zeci de reprezentanţi din diferite ţări, potrivit Teheranului.

"Nici Kofi Annan şi nici altă persoană care face parte din sericiile sale nu va participa la discuţiile de la Teheran privind Siria", a declarat marţi Gahran Haq, un purtător de cuvânt al ONU. El nu a menţionat însă motivele.

După cinci luni de negocieri, Kofi Annan a anunţat săptămâna trecută că nu doreşte reînnoirea mandatului său, care se va termina la sfârşitul lunii, din cauza lipsei "de susţinere pe care această cauză o merită" din partea părţilor implicate.

El s-a deplasat în Iran în timpul misiunii sale începută în luna februarie, şi şi-a exprimat dorinţa ca regimul lui Mahmoud Ahmadinejad să participe la soluţionarea conflictului care a începput în urmă cu 17 luni şi care s-a soldat cu peste 20.000 de morţi până în prezent, potrivit unor organizaţii de apărare a drepturilor omului.

Said Jalili, emisarul liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat la rândul său marţi, cu ocazia unei întrevederi avute cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, că Iranul va rămâne alături de regimul în funcţiune în lupta contra celor care încearcă să lovească Siria, considerând această ţară ca fiind un element esenţial al "rezistenţei" împotriva Statelor Unite şi a Israelului, potrivit agenţiei oficiale Sana.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici