„Există o contestare legală asupra posibilităţii ca Hortefeux să devină membru al acestui Parlament”, a apreciat Cohn-Bendit, în deschiderea unei sesiuni a Parlamentului, la Bruxelles.
El a apreciat ca „dezamăgitoare” atitudinea Guvernului francez care, în opinia sa, „nu a aşteptat să se verifice statutul” fostului ministru al Afacerilor Interne, pentru a afla dacă acesta poate sau nu să deţină un mandat în cadrul Parlamentului European.
„Este necesar să se aştepte o hotărâre juridică, pentru a se afla dacă Hortefeux poate deţine mandat aici. În caz contrar, este un scandal jurdic”, a subliniat liderul grupului Verzilor europeni.
„Este necesar să fie aşteptate rezultatele analizei juridice”, a apreciat, de asemenea, eurodeputatul liberal francez Sylvie Goulard. „Din cauză că o parte a clasei noastre politice consideră mandatele şi posturile ca aflându-se la dispoziţia sa, se înregistrează, fără îndoială, o creştere a extremiştilor” în Franţa, a declarat ea.
„De la Franţa aşteptăm puţin mai mult”, a pledat deputatul european.
Dar, în aşteptarea unei eventuale contestaţii juridice, „Hortefeux (şi-a reluat mandatul) la Parlamentul European, beneficiind integral de drepturile sale”, a dat asigurări preşedintele Parlamentului, Jerzy Buzek.
Hortefeux a fost ales eurodeputat în iunie 2009, pe o listă UMP (de dreapta), dar, dorind să rămână în cadrul Guvernului, a abandonat în favoarea următorului de pe listă, Catherine Soullie.
După plecarea sa din Guvern, în februarie, Hortefeux şi-a exprimat dorinţa de a-şi relua mandatul.
Reunită marţi, cu uşile închise, Comisia pentru Afaceri Juridice din cadrul Parlamentului European, a luat act de demisia lui Soullie. Comisia a precizat, totodată, că potrivit jurisprudenţei comunitare, este la deplina latitudine a Franţei să aleagă înlocuitorul eurodeputatului demisionar.
Legea franceză prevede că un fost ministru poate să îşi reia mandatul în Parlament, a declarat eurodeputatul conservator francez Jean-Pierre Audy.
Dar această practică este contestată.
Numirea lui Hortefeux „ridică o problemă de legitimitate şi de credibilitate politică”, a apreciat, într-un comunicat, eurodeputatul socialist Francoise Castex.
„Până în prezent, orice deputat european demisionar a fost înlocuit cu următorul de pe listă”, a declarat colega sa, Catherine Trautmann.