Romii din Europa Centrală şi de Est, o resursă economică neexploatată

Problema etnicilor romi este în continuare ignorată în Europa Centrală, unde aceştia sunt condamnaţi să trăiască în ghetouri şi sărăcie, nu din lipsa banilor sau a refuzului acestora de a a munci, ci din lipsă de voinţă politică.

391 afișări
Imaginea articolului Romii din Europa Centrală şi de Est, o resursă economică neexploatată

Romii din Europa Centrală şi de Est, o resursă economică neexploatată (Imagine: Mediafax Foto)

Aproximativ patru milioane de romi se luptă cu lipsa locurilor de muncă, sărăcia şi bolile în centrul şi estul Europei, cu aceeaşi disperare cu care state ca Cehia încearcă să îi marginalizeze, prin ceea ce organizaţiile umanitare numesc "apartheid tacit". Nevăzuţi în marile capitale central-europene ca Praga sau Bratislava, în regiunile din sudul Balcanilor spre Podgoriţa, copiii şi femile rome - numiţi adesea ţigani - cerşesc în cafenelele din Vechiul Oraş Turcesc, releatează Business Week în ediţia electronică.

Problema a fost atent monitorizată în special de iniţitiva "Decade of Roma Incluzion" (Deceniul Integrării romilor) lansată de nouă guverne centrale şi est-europene în 2005, care consideră că, în pofida fondurilor alocate de UE pentru integrarea acestora, se remarcă o lipsă acută de voinţă politică în acest sens. În opinia acestora, practica nu este numai inacceptabilă şi imorală, dar şi dăunătoare economiei, cu o rată a şomajului ajungând la 70 la sută în unele state din centrul şi estul Europei în rândul romilor. Aceste regiuni, care în viitorul apropiat s-ar putea confrunta cu o lipsă acută de mână de lucru, printre care şi Cehia, apelează la forţă de muncă străină în loc să profite de avantajul oferit de această mână de lucru disponibilă şi ieftină.

"Este absurd să aduci oameni din Mongolia sau nordul Boemiei sau nordul Moraviei, din moment ce ai foarte mulţi romi fără locuri de muncă" şi în condiţiile în care aceştia trăiesc din ajutoare sociale, a declarat Gwendolyn Albert de la organizaţia pentru dezvoltare umană internaţională Peacework.

Potrivit unui raport din 2003 al Programului ONU pentru Dezvoltare, până la 70 la sută din romii din Europa Centrală şi de Est trăiesc din ajutoare sociale, indemnizaţii de şomaj şi alocaţiile copiilor, iar la aceasta se adaugă faptul că aceştia nu plătesc impozite care să alimenteze aceste fonduri. Astfel, costurile marginalizării cresc prin pierdere de mână de lucrui, bani publici şi venituri la buget din impozite. Cuantificarea acestor pirederi este dificilă, întrucât datele certe referitoare la populaţiile de romi lipsesc. Cele ale PNUD se referă numai la Bulgaria, Cehia, Ungaria, România şi Slovacia.

Potrivit unei estimări realizate de Institutul pentru o Societate deschisă din Sofia în 2007, în zece ani, Bulgaria ar fi câştigat între şapte şi 16 miliarde de euro din integrarea deplină a romilor, investiţia amortizându-se cu o rată de trei la unu. Pentru aceasta însă este nevoie de o strategie europeană unică, programele regionale având numai rezultate parţiale şi aproape nesemnificative.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici