Rusia a adoptat noua strategie de politică externă, contestând dominaţia mondială a SUA

Preşedintele Vladimir Putin a emis, vineri, un decret privind actualizarea conceptului politicii externe a Rusiei, un element central al noii doctrine fiind contestarea "dominaţiei Statelor Unite" pe plan mondial, pe fondul tensiunilor extreme cu NATO generate de invazia rusă în Ucraina.

11786 afișări
Imaginea articolului Rusia a adoptat noua strategie de politică externă, contestând dominaţia mondială a SUA

Preşedintele Vladimir Putin a evidenţiat, cu ocazia unei reuniuni cu membrii Consiliului pentru Securitate Naţională, necesitatea modificării principalelor elemente ale concepţiei de guvernare, inclusiv a politicii externe, ca urmare a modificărilor fundamentale produse pe scena internaţională. "Ministerul de Externe, în coordonare cu Administraţia prezidenţială, cu membrii Consiliului de Securitate Naţională, cu Guvernul (...) au efectuat o activitate intensă pentru actualizarea politicii externe, pentru a o alinia realităţilor geopolitice moderne", a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Interfax.

"Noile crize internaţionale obligă Rusia să îşi adapteze documentele de planificare strategică", a subliniat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde.

Noua doctrină de politică externă identifică Statele Unite şi aliaţii occidentali ca fiind la originea "ameninţărilor existenţiale" la adresa Rusiei.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a evocat, cu ocazia reuniunii, "caracterul existenţial al ameninţărilor generate de acţiuni ale statelor inamicale". "La modul general, politica Occidentului vizează slăbirea Rusiei prin toate mijloacele, putând fi caracterizată drept un nou tip de război hibrid. În baza noii politici externe, măsurile antiruse luate de ţările inamicale vor fi combătute constant, dacă va fi necesar, în mod sever", a subliniat Serghei Lavrov.

Conform noii doctrine de politică externă, Rusia, "civilizaţia" care apără spaţiul rusofon, "intenţionează să acorde o atenţie specială eliminării vestigiilor dominaţiei Statelor Unite şi altor naţiuni ostile în afacerile mondiale".

Tensiunile dintre Rusia şi Occident au atins cote extreme din cauza invaziei militare ruse în Ucraina. Statele Unite, Grupul G7 şi Uniunea Europeană oferă asistenţă Ucrainei, inclusiv de tip militar, pentru a respinge invazia rusă şi au impus Moscovei sancţiuni masive. Kremlinul acuză Occidentul că vrea să aplice o "înfrângere strategică" Rusiei.

În februarie, preşedintele Vladimir Putin a anunţat suspendarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), semnat de Rusia cu Statele Unite. Vladimir Putin a denunţat atitudinea Occidentului în conflictul militar din Ucraina. Ca reacţie, Preşedinţia SUA a anunţat în mai multe rânduri că vrea contacte cu Administraţia de la Moscova pentru discuţii despre acţiuni în sensul stabilităţii nucleare. Ministerul de Externe de la Moscova a avertizat că Rusia nu va reveni la respectarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START) până când Statele Unite nu îşi vor modifica abordarea faţă de conflictul din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici