Rusia ameninţă că va bloca vânzările de petrol către ţările care respectă plafonul de preţ adoptat de UE. Moscova este pregătită şi să scadă producţia

Un nou decret al Kremlinului va interzice vânzările de petrol şi produse petroliere către "entităţi juridice care cer respectarea în contracte a plafonului de preţ introdus de Uniunea Europeană", a declarat vineri vicepremierul rus Alexander Novak pentru presa rusă.

2346 afișări
Imaginea articolului Rusia ameninţă că va bloca vânzările de petrol către ţările care respectă plafonul de preţ adoptat de UE. Moscova este pregătită şi să scadă producţia

Moscova este pregătită să "reducă parţial producţia la începutul anului viitor ... cu undeva între 500.000 şi 700.000 de barili pe zi", a adăugat Novak. Această scădere reprezintă între 5% şi 7% din producţia zilnică de petrol a Rusiei, o scădere pe care Novak a calificat-o drept neglijabilă.

Un embargo al UE asupra importurilor de petrol rusesc pe cale maritimă a intrat în vigoare la începutul acestei luni - un răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Embargoul a fost însoţit de un acord paralel între ţările G7 pentru a interzice companiilor de asigurări şi de transport maritim să participe la vânzările de petrol rusesc de peste 60 de dolari pe baril către ţări terţe. Sistemul va fi revizuit la fiecare două luni, cu scopul de a se asigura că plafonul este cu cel puţin 5% mai mic decât preţul de piaţă pentru ţiţeiul rusesc, notează POLITICO.

Acordul G7 urmăreşte să limiteze veniturile din exportul de petrol ale Moscovei, evitând în acelaşi timp un şoc al preţurilor la nivel mondial din cauza unei pierderi majore a ofertei ruseşti.

Novak a calificat măsura drept "populistă" şi a declarat că aceasta ar "interfera cu stabilirea preţurilor pe piaţă".

"Nu acceptăm nicio interferenţă pe pieţele energetice, în general în instrumentele de piaţă", a adăugat el, "pentru că, de fapt, nu va duce decât la riscuri, la o lipsă de resurse pe piaţa energetică, la creşterea preţurilor."

Rusia a ameninţat în repetate rânduri că va reduce producţia de petrol şi că va interzice vânzările către ţările care participă la o astfel de plafonare a preţurilor, dar este prima dată când Kremlinul a detaliat cât de mult este gata să reducă producţia ca răspuns şi cum va reacţiona la orice solicitare de modificare a contractelor de furnizare de petrol existente.

Acest lucru ar putea afecta petrolul rusesc livrat prin conducte către Polonia, Germania, Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă, care în prezent nu face obiectul sancţiunilor UE.

Un al doilea embargo al UE asupra produselor petroliere rafinate, cum ar fi motorina rusească, va intra în vigoare la 5 februarie, existând planuri ca un plafon de preţ al G7 să se aplice, de asemenea, acestor produse la un preţ încă nedeterminat.

Novak nu a detaliat când va fi publicat decretul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici