Rusia, campanie de dezinformare despre vaccinul anti-Covid al Universităţii Oxford: Transformă oamenii în maimuţe

  • Rusia a demarat o campanie de dezinformare cu privire la vaccinul anti-Covid al Universităţii Oxford.
  • Tema campaniei este că vaccinul ar putea transforma oamenii în maimuţe, deoarece foloseşte un virus de la cimpanzei ca vector.
  • Se crede că este o stratagemă care vizează ţări precum Brazilia şi India, în care Rusia vrea să-şi vândă propriul vaccin.
3115 afișări
Imaginea articolului Rusia, campanie de dezinformare despre vaccinul anti-Covid al Universităţii Oxford: Transformă oamenii în maimuţe

Profimedia

Imagini, meme-uri si clipuri video care descriu vaccinul anti-Covid fabricat în Marea Britanie, care va fi distribuit de AstraZeneca, ca fiind periculos, au fost distribuite masiv pe reţelele sociale.
 
Se crede că este o stratagemă care vizează ţări precum Brazilia şi India, în care Rusia vrea să-şi vândă propriul vaccin Sputnik V.
 
Tema campaniei de dezinformare este că vaccinul ar putea transforma oamenii în maimuţe, deoarece foloseşte un virus de la cimpanzei ca vector.
 
Într-un afiş care conţine o imagine a lui King Kong mânuind o seringă se spune: ”Nu vă faceţi griji, vaccinul pentru maimuţe este în regulă”.
 
Altul îl arată pe Boris Johnson mergând pe Downing Street, dar a fost modificat pentru a-l face să arate ca un yeti, cu legenda: „Îmi place vaccinul meu bigfoot”.
 
Un al treilea poster arată un cimpanzeu în haina de laborator de la gigantul farmaceutic AstraZeneca.
 
”Dezinformarea este un risc clar pentru sănătatea publică. Îndemn pe toată lumea să folosească surse sigure de informare, să aibă încredere în agenţiile de reglementare şi să-şi amintească beneficiile enorme pe care vaccinurile şi medicamentele le aduc în continuare omenirii,” a declarat Pascal Soriot, director executiv pentru The Times, preluat de The Sun.
 
Campania dăunătoare, care a apărut pe Vesti News, versiunea rusă a Newsnight, a denumit vaccinul dezvolat de Oxford ”Vaccinul maimuţelor,” deoarece foloseşte un virus de la cimpanzeu ca vector.
 
Viruşii sunt adesea folosiţi ca vectori pentru că pot furniza informaţii genetice către o celulă din corpul uman.
 
Un vector transportă materialul genetic de la coronavirus la celule, oferindu-le informaţiile de care au nevoie pentru a crea material pentru a combate viitoarele întâlniri cu virusul. Însă, acest lucru nu transformă şi nu poate transforma oamenii în maimuţe, aşa cum susţin meme-urile ruseşti.
 
Tipul de vaccin pe care îl avem este foarte asemănător cu o serie de alte vaccinuri care sunt în curs de dezvoltare în acest moment, inclusiv vaccinul rusesc. Cred că, în acest context orice dezinformare este extrem de periculoasă pentru că subminează încrederea cetăţenilor în tratamentele şi vaccinurile care ar putea ajuta la stoparea pandemiei,” a spus profesorul Pollard de la Universitatea Oxford.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici