Rusia cere anchetarea secretarului general al ONU

Rusia cere declanşarea unei anchete împotriva secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, după semnarea unui acord care recunoaşte Alianţa Nord-Atlantică drept o "organizaţie de menţinere a păcii", a declarat, într-un interviu dat publicităţii vineri, ambasadorul rus la NATO.

18 afișări
Imaginea articolului Rusia cere anchetarea secretarului general al ONU

Dmitri Rogozin, ambasadorul rus la NATO (Imagine: Mediafax/AFP)

"Acordul nu a generat nemulţumire doar în rândul delegaţiei ruse, ci şi în rândul altor membri ai Consiliului de securitate al ONU (...)", a declarat Dmitri Rogozin pentru cotidianul rus Izvestia, cerând declanşarea unei anchete "care să îl vizeze pe Ban Ki-moon".

Documentul a fost semnat la 23 septembrie de secretarul general al ONU, şi de Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al NATO, şi oferă posibilitatea alianţei euro-atlantice să lanseze operaţiuni "în înteaga lume".

"Ban Ki-moon a recunoscut această alianţă nu ca pe o organizaţie militară regională, ci ca pe un înlocuitor al ONU în toate problemele legate de securitatea internaţională", a continuat diplomatul rus.

Secretarul general al ONU "riscă să fie destituit. Acţiunile sale sunt ruşinoase", a adăugat Rogozin.

Potrivit acestuia, documentul "reabilitează" NATO, după bombardamentele împotriva Serbiei în timpul războiului din Kosovo, iar acordul a fost semnat deoarece "ONU împarte eşecul din Afganistan", unde NATO se află la comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), sub mandatul Naţiunilor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici