Rusia ezită încă să reia colaborarea cu NATO, dar aşteaptă prima întâlnire Medvedev-Obama

NATO a decis să reia dialogul cu Rusia, întrerupt după războiul din Georgia, dar întâmpină dificultăţi în încercarea de a convinge Moscova că o alianţă fondată în timpul Războiului Rece împotriva URSS nu este ostilă Rusiei, comentează AFP.

7 afișări

De la încheierea războiului ruso-georgian, în cursul căruia Statele Unite au susţinut Georgia, relaţiile dintre Rusia şi NATO au ajuns la cel mai redus nivel, iar "Rusia nu este foarte dornică să le relanseze", apreciază politologul Evheni Volk, de la fondaţia americană Heritage.

"Rusia nu a luat încă o decizie privind restabilirea unei cooperări depline cu NATO, în primul rând în domeniul militar", a avertizat, vineri, ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin.

Alianţa a decis, la 5 martie, după dezbateri prelungite, să reia formal dialogul cu Rusia - în cadrul Consiliului NATO - Rusia -, suspendat în august, după conflictul ruso-georgian.

"Decizia trebuie luată nu numai de cei 26 de membri NATO, ci şi de către Rusia", a precizat Rogozin.

Chiar dacă Războiul Rece este încheiat din punct de vedere oficial, "Rusia şi NATO n-au reuşit să construiască o relaţie", apreciază Fiodor Lukianov, redactor-şef al revistei Rusia în politica mondială. "După destrămarea URSS, Rusia a încercat să se apropie de NATO, să stabilească relaţii instituţionale, înfiinţând Consiliul Rusia - NATO, pentru a încerca să disimuleze absenţa încrederii reciproce. Dar nu a funcţionat", afirmă el.

După venirea la putere a preşedintelui Vladimir Putin, în 2000, "autorităţile ruse au ales să diabolizeze NATO, denunţând ameninţarea extinderii Alianţei către frontierele ruse", adaugă Volk. "Această imagine de inamic extern permite deturnarea atenţiei populaţiei de la problemele interne şi creşterea bugetului militar", afirmă el.

Analiştii apreciază că relaţiile dintre Rusia şi NATO vor depinde în mare măsură de politica noii adminstraţii americane faţă de Moscova. "Rusia consideră NATO nu drept o alianţă independentă, ci un instrument al politicii americane. Rusia aşteaptă primul summit ruso-american (care va avea loc miercuri la Moscova - n.red.) pentru a-şi defini politica", spune Volk.

Preşedintele american, Barack Obama, şi-a exprimat joi hotărârea de a relansa relaţiile cu Rusia, dar a susţinut şi dreptul NATO de a se extinde. Analiştii apreciază că, deşi decizia de integrare a Georgiei şi Ucrainei a fost suspendată, extinderea Alianţei rămâne "o linie roşie" pentru Moscova, iar Kremlinul îşi promovează în continuare ideea de înfiinţare a unui nou pact de securitate în Europa, pentru a contracara NATO.

Politologii afirmă că operaţiunea din Afganistan rămâne singurul domeniu unde cooperarea dintre Rusia şi NATO este mai mult sau mai puţin fructuoasă, Moscova autorizând recent tranzitarea teritoriului rusesc pentru transporturi civile ale forţei internaţionale din Afganistan.

Rogozin a sugerat vineri că Rusia aşteaptă un semnal din partea NATO pentru relansarea cooperării. "Ne vom formula poziţia pe baza textului care va fi adoptat cu privire la Rusia" la summitul NATO din 3 şi 4 aprilie, a spus el.

"Este puţin probabil ca la acest summit să fie luate decizii referitoare la Rusia, deoarece va fi un summit aniversar, foarte solemn", pentru marcarea a 60 de ani de la crearea Alianţei, apreciază Lukianov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici