Rusia: Georgia pierde Abhazia şi Osetia de Sud dacă aderă la NATO

Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a avertizat că Georgia va pierde definitiv regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia în cazul în care Tbilisi aderă la NATO, într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel în ediţia electronică.

60 afișări
Imaginea articolului Rusia: Georgia pierde Abhazia şi Osetia de Sud dacă aderă la NATO

Rusia: Georgia pierde Abhazia şi Osetia de Sud dacă aderă la NATO (Imagine: Mediafax Foto)

Rogozin a declarat pentru publicaţia germană că aderara Georgiei şi Ucrainei la NATO este susţinută de "cele mai radicale forţe din administraţia Statelor Unite, neoconservatorii" care cred că în Georgia se află la putere un regim democratic, când în realitate preşedintele Mihail Saakaşvili a pus bazele unui "sistem tiranic".

"În cazul în care Georgia va deveni, sub presiunea Statelor Unite, membru NATO, aceasta va înceta să mai fie un stat suveran deoarece două dintre provinciile sale, Abhazia şi Osetia de Sud, nu se vor alătura alianţei", a subliniat Rogozin.

"Dacă Georgia aderă la NATO, va pierde definitiv aceste regiuni", a avertizat diplomatul rus, făcând referire la cele două entităţi separatiste. Întrebat dacă acest lucru se va întâmpla pentru că Rusia va interveni, Rogozin a declarat că Moscova nu poate rămâne pasivă.

În privinţa Ucrainei, el a atras atenţia că doar regiunile din vestul ţării susţin aderarea ţării la NATO, spre deosebire de cele din est şi sud. În acest caz, avertizează Rogozin, doar partea de vest a Ucrainei va adera la NATO, estul ţării devenind independent sau chiar un stat de facto precum Abhazia.

Ambasadorul rus a subliniat că Rusia nu exclude varianta scindării Ucrainei în cazul în care Kievul va adera la NATO, un demers care va genera instabilitate, realitate ce nu poate fi în interesul Europei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici