Rusia nu doreşte schimbarea formatului misiunii de menţinere a păcii în Transnistria

Rusia nu vede motive pentru schimbarea formatului misiunii de menţinere a păcii în Transnistria, a declarat luni viceministrul rus de Externe, Grigory Karasin, relatează site-ul agenţiei Tass.

1030 afișări
Imaginea articolului Rusia nu doreşte schimbarea formatului misiunii de menţinere a păcii în Transnistria

Rusia doreşte menţinerea formatului misiunii de menţinere a păcii în Transnistria

"Operaţiunea unică de menţinere a păcii din Transnistria şi-a dovedit eficienţa timp de 25 de ani. Nu au mai existat schimburi de focuri acolo, nici decese. Orice modificare a formatului nu va aduce decât o deteriorare periculoasă a situaţiei", a spus Karasin, care a fost rugat să comenteze posibila desfăşurare a unei misiuni ONU în republica separatistă.

Diplomatul rus susţine că persoanele care trăiesc în Transnistria sunt în favoarea menţinerii misiunii ruse de menţinere a păcii.

"Toate discuţiile privind posibilele schimbări ale formatului existent al operaţiunii de menţinere a păcii şi retragerea armatei ruse de pe malul stâng al Nistrului nu au nimic de-a face cu realitatea şi ignoră opinia poporului transnistrean, care vede garanţia vieţii lor paşnice în prezenţa acestor trupe", a mai spus Karasin.

La 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a votat declaraţia înaintată de deputaţii din Partidul Democrat în privinţa retragerea trupelor ruse din Transnistria, despre care se consideră că se află ilegal pe teritoriul statului moldovean. Ulterior, Curtea Constituţională de la Chişinău a adoptat o hotărâre potrivit căreia "dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor sau bazelor militare, conduse şi controlate de către state străine, este neconstituţională."

Ministerul rus de Externe şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea tensiunilor în regiunea Transnistria şi a cerut o nouă rundă de discuţii în formatul 5+2 (Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina şi observatori din partea SUA şi UE).

Regiunea separatistă Transnistria şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în 1990, justificând decizia cu frica unei posibile reunificări a Republicii Moldova cu România.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici