Rusia susţine că mercenari străini luptă în Ucraina împotriva proruşilor

Societăţi militare private străine operează în Ucraina, furnizând autorităţilor de la Kiev mercenari pentru a lupta alături de trupele guvernamentale împotriva insurgenţilor proruşi din est, a denunţat vineri şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov.

6888 afișări
Imaginea articolului Rusia susţine că mercenari străini luptă în Ucraina împotriva proruşilor

Rusia susţine că mercenari străini luptă în Ucraina împotriva proruşilor (Imaine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu există dovezi privind participarea societăţilor militare private la evenimentele din Ucraina", a afirmat el, citat de agenţiile ruse, fără a oferi detalii despre aceste firme.

"Potrivit informaţiilor pe care le avem la dispoziţie, zeci de mercenari străini, între care americani, participă la acţiuni militare de partea autorităţilor de la Kiev", a afirmat pentru agenţia Interfax o sursă din cadrul Statului Major al forţelor ruse.

Anterior, Ministerul rus al Afacerilor Externe afirmase, citat de Interfax, că printre trupele guvernamentale care luptă în oraşul Slaviansk, bastion al rebeliunii proruse, se află "străini care vorbesc engleza".

"Pentru a zdrobi insurecţia (din estul Ucrainei), a fost format un grup de soldaţi. Ei deţin sisteme de artilerie, lansatoare de rachete multiple şi avioane de luptă", a afirmat vineri Gherasimov.

Şeful Statului Major a mai apreciat că Rusia este nevoită să reacţioneze faţă de consolidarea prezenţei trupelor NATO la frontierele ruseşti. "În asemenea condiţii, nu putem să rămânem indiferenţi la ceea ce se întâlmplă. Trebuie să răspundem", a lansat el.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a apreciat, la rândul său, că evenimentele care au condus la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici au fost "controlate din străinătate" şi că "ţara a alunecat, practic, într-un război civil".

Moscova a denunţat în mai multe rânduri prezenţa mercenarilor americani alături de trupele guvernamentale ucrainene, ceea ce ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a dezminţit la jumătatea lui martie.

Cotidianul german Bild am Sonntag a afirmat la începutul lui mai că aproximativ 400 de mercenari ai societăţii americane Academi, mai cunoscută sub vechiul nume de Blackwater, luptau împotriva insurgenţilor proruşi. Cotidianul a precizat totuşi că nu ştie cine a încheiat contractul cu Academi.

Săptămânalul a dezvăluit, de asemenea, că agenţii CIA şi ai FBI ajută autorităţile de la Kiev să pună capăt rebeliunii în estul ţării, fără a se implica direct în confruntări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici