Rusia vrea să construiască un avion militar supersonic de transport. Cum va arăta aeronava - FOTO, VIDEO

Rusia vrea să construiască un avion militar de transport capabil să atingă viteze supersonice cu o capacitate de transport de 200 de tone. Avionul va putea ajunge oriunde pe glob în circa şapte ore, iar Kremlinul vrea să achiziţioneze 80 de astfel de aeronave PAK TA, pentru armata sa, până în 2024.

36540 afișări
Imaginea articolului Rusia vrea să construiască un avion militar supersonic de transport. Cum va arăta aeronava - FOTO, VIDEO

Rusia vrea să construiască un avion militar supersonic de transport. Cum va arăta aeronava (Imagine: captură)

Noua aeronavă de transport militar, aflată la stadiul de proiect, va fi un avion de dimensiuni uriaşe, în cazul în care va deveni realitate, informează businessinsider.com.

Potrivit planurilor de construcţie ale aeronavei, obţinute de Russia Today de la Comisia de Industrie Militară a Rusiei, avionul de transport militar PAK TA va fi capabil să atingă viteze supersonice chiar şi când transportă sarcina maximă de 200 de tone, iar guvernul de la Moscova doreşte ca armata rusă să aibă în dotare 80 de astfel de aeronave până în 2024.

Introducerea noului avion în flota aeriană militară a Kremlinului vine să susţină ţintele asumate de Moscova legat de modernizarea flotei aeriene pe parcursul următorilor zece ani. Majoritatea aeronavelor din dotarea armatei ruse datează din perioada Uniunii Sovietice, iar Rusia intenţionează să aloce fonduri în valoare 310 miliarde de dolari în următorii ani pentru modernizarea flotei îmbătrânite.

Deocamdată, PAK TA este doar un proiect, iar până la realizarea primului prototip nimeni nu poate spune cum se va comporta aeronava în zbor şi cât de eficientă va fi, comentează Business Insider, care îşi exprimă îndoiala că Rusia chiar va construi uriaşul avion cargo supersonic.

Site-ul american aminteşte de problemele întâmpinate de Rusia cu avionul de vânătoare de generaţia a cincea T-50, al cărui design s-a dovedit a nu fi cel mai potrivit. Potrivit Forţelor Aeriene ale Indiei, varianta indiano-rusească a lui T50 are în continuare numeroase probleme legat de motoare şi invizibilitatea pentru radare, chiar şi în cadrul fazei avansate de dezvoltare în care se află.

Business Insider cataloghează avionul PAK TA drept extrem de nepractic. Un avion supersonic de asemenea dimensiuni şi cu o capacitate de transport atât de mare, de 200 de tone, precum preconizează Rusia, ar putea ateriza doar pe o pistă foarte lungă şi foarte rezistentă, care este posibil să fie nevoie să fie construită special pentru această aeronavă. De asemenea, ar avea nevoie de o cantitate foarte mare de combustibil, lucru ce limitează iarăşi numărul de aeroporturi de pe glob de unde ar putea decola şi unde ar putea ateriza.

Un avion supersonic cu o capacitate de transport de 200 de tone ar avea nevoie de o anvergură a aripilor foarte mare, lucru ce ar face o aeronavă militară vulnerabilă în faţa atacurilor din partea inamicilor.

PAK TA ar urma să fie dezvoltat de compania aeronautică Iliuşin, va fi capabil de viteze de peste 1.235 de kilometri pe oră şi o autonomie de zbor de 7.000 de kilometri. Avionul ar fi capabil să ajungă în orice punct de pe glob în circa şapte ore.

Sarcina maximă va fi de 200 de tone, cu 80 de tone mai mult decât cel mai mare avion cargo american, Lockheed C-5 Galaxy.  Potrivit Russia Today, o flotă de mai multe avioane PAK TA va fi capabilă să transporte oriunde în lume circa 400 de tancuri ruseşti T-14 Armata. Sistemul de încărcare va fi unul automat, iar aeronava va putea paraşuta provizii, dar şi armament şi personal militar, pe orice teren.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici