Rusia vrea să vândă 49% din centrala nucleară de 25 miliarde de dolari, pe care o construiește în Turcia
Rusia se află în discuții pentru vânzarea unei participații de 49% din centrala nucleară Akkuyu, un proiect major de 25 de miliarde de dolari, aflat în construcție în sudul Turciei. Anton Dedusenko, președintele consiliului de administrație al subsidiarei companiei ruse Rosatom, responsabilă cu construcția centralei, a declarat că se poartă negocieri cu investitori turci și internaționali, iar interesul pentru proiect a crescut pe măsură ce prima unitate a centralei se apropie de finalizare, potrivit Bloomberg.
Centrala Akkuyu, care va deveni prima centrală nucleară a Turciei, este un proiect emblematic pentru cooperarea ruso-turcă în domeniul energiei nucleare. Prima unitate a centralei, cu o capacitate de 4,8 gigawați, este în faza de testare, fiind așteptată să furnizeze energie electrică din anul 2026. Dedusenko a precizat că vor fi finalizate toate sistemele necesare pentru injectarea energiei în rețeaua națională turcească până la sfârșitul anului 2025.
Valoarea participației de 49% la Akkuyu atinge 12,25 miliarde de dolari
Proiectul a fost afectat de întârzieri și dificultăți financiare, în principal din cauza sancțiunilor internaționale impuse Rusiei. Multe bănci străine refuză să finanțeze proiecte rusești din cauza riscurilor legate de penalitățile americane, forțând Rusia și Turcia să caute alternative de finanțare, inclusiv prin schimburi de gaze naturale. În 2018, o încercare similară de a vinde o participație la centrala Akkuyu a eșuat, după ce un consorțiu de firme turcești s-a retras, invocând dificultăți în negocierea termenilor comerciali.
În baza valorii totale estimate a proiectului Akkuyu, de 25 de miliarde de dolari, participația de 49% pe care Rusia o propune pentru vânzare ar avea o valoare aproximativă de 12,25 miliarde de dolari, însă prețul final de vânzare poate varia în funcție de condițiile pieței, stadiul de dezvoltare al centralei și factorii economici sau politici care pot influența negocierile.
Alternative care ocolesc sancțiunile: plăți în resurse naturale și criptomonede
În ciuda sancțiunilor internaționale care vizează Rusia, aceasta a găsit mai multe modalități de a evita efectele acestora asupra proiectului. Băncile rusești au fost excluse din sistemul SWIFT, care facilitează plățile internaționale, dar Rusia a implementat propriul sistem de plăți, SPFS, și utilizează alternative precum CIPS, sistemul chinezesc, și SEPA pentru tranzacțiile în euro. În plus, în cadrul proiectului Akkuyu, Rusia și Turcia pot efectua plăți prin schimburi de resurse naturale, cum ar fi livrarea de gaz rusesc în schimbul unui sprijin financiar.
Pe lângă aceste soluții financiare, Rusia explorează și utilizarea criptomonedelor ca o opțiune pentru efectuarea de plăți internaționale. Alternativele au permis Moscovei să continue proiectele internaționale majore și să atragă investiții, în ciuda izolării economice impuse de sancțiunile occidentale.
În acest context, vânzarea cotei părți de 49% din proiectul Akkuyu ar putea atrage investitori care sunt dispuși să se implice într-o astfel de cooperare economică, ajutând la finalizarea unui proiect de importanță strategică pentru Turcia.