Video Salvări miraculoase după cutremurul din Nepal: Un bărbat în vârstă de peste 100 de ani, între cele patru persoane salvate la opt zile după seism

Patru persoane au fost salvate duminică în nordul Nepalului - două femei şi doi bărbaţi, dintre care unul în vârstă de peste 100 de ani -, la opt zile de la cutremurul care a devastată ţara, au anunţat oficiali nepalezi, relatează DPA în pagina electronică.

1319 afișări

Un poliţist din districtul Sindhupalchowk (nord), Ram Bahadur Nepali, a declarat pentru DPA că două femei şi un bărbat au fost găsiţi de salvatori în satul Kerabari, în zona Syauli, şi au fost evacuaţi la un spital local.

Supravieţuitorii au fost identificaţi ca fiind Kanchan Khatri, Gyan Kumari Khatri şi Dhan Kumari Khatri.

Doi dintre ei erau îngropaţi sub o casă cu pereţi de pământ, care s-a prăbuşit, iar al treilea a fost scos de sub pământ, unde a fost îngropat de o alunecare de teren provocată de cutremur.

Al patrulea supravieţuitor, un bărbat despre care se crede că are peste 100 de ani, a fost salvat de echipe nepaleze şi japoneze în satul Kimtang, a declarat pentru DPA Lazmi Dhakal, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Bărbatul a fost identificat drept Fanchu Ghale. El a fost salvat din casa sa de pământ, care s-a surpat în timpul cutremurului. Bătrânul primea îngrijiri la un spital local.

Oficialii nu au putut să determine vârsta exactă a bărbatului, care nu putea să vorbească, iar niciun document de identitate nu a fost găsit la faţa locului.

Puţinii supravieţuitori ai tragediei aduc o rază de speranţă Nepalului, care depune eforturi să ajute mii de persoane rămase fără locuinţe în urma puternicului cutremur de săptămâna trecută şi să ofere îngrijiri numeroaselor persoane rănite.

Una dintre cele mai urgente probleme este furnizarea de corturi persoanelor rămase fără adăpost după seismul cu magnitudinea de 7,8 care a distrus sau avariat puternic peste 300.000 de locuinţe.

Guvernul a epuizat stocul de corturi pe care le avea, a anunţat un oficial duminică.

"Am rămas fără corturi. Guvernul nu mai are corturi să dea oamenilor. Sperăm să primim aproximativ 100.000 de corturi mâine (luni)", a declarat Dhakal.

Guvernul a distribuit peste 47.000 de corturi, dar estimează că are nevoie de alte aproximativ 400.000, a subliniat oficialul.

El a confirmat de asemenea bilanţul de 7.040 de morţi, în contextul în care lucrători umanitari sapă şi scot în continuare victime dintre dărâmături, în zona rurală.

Peste 130.000 de poliţişti şi militari au fost mobilizaţi să ajute în cadrul acestui efort, potrivit unor agenţii guvernamentale.

Serviciile au fost restabilite în capitala nepaleză duminică, după o săptămână de temeri şi insecuritate de la cutremur, o perioadă în care au avut loc numeroase replici.

Birouri şi magazine au început să fie redeschise, iar numeroase persoane participau la curăţarea străzilor şi cartierelor.

La bazarul de legume Kalimati, vânzătorii şi-au instalat tarabele duminică dimineaţa. Subash Maharjan a declarat că oamenii au început să vină să facă cumpărături.

"Oamenii sunt speriaţi, încă. Uneori, când stau în magazinul meu, simt că se mişcă pământul sub mine. Este doar frica", a spus el.

Însă şcolile şi universităţile rămân închise până la jumătatea lui mai.

Numeroşi locuitori din Kathmandu instalaţi în corturi, în parcuri şi de-a lungul drumurilor, din cauza fricii faţă de replici, s-au întors în case. Însă zeci de mii de persoane trăiesc în corturi, deoarece locuinţele fie le-au fost distruse, fie sunt considerate prea nesigure pentru locuit.

Ingineri şi arhitecţi au început să inspecteze casele, în căutarea pagubelor provocate la nivelul structurii. Alimentarea cu electricitate a fost reluată în zonele în care liniile erau intacte, a anunţat un oficial.

Aproximativ 900.000 de persoane au părăsit capitala începând de la 26 aprilie, după cutremur, reprezentând o cincime din populaţia oraşului Kathmandu.

Guvernul a solicitat tuturor instituţiilor şi organizaţiilor străine care vin în Nepal să participe la efortul de salvare să îşi facă propriile aranjamente pentru hrană, adăpost şi transport.

Ministerul de Externe a solicitat ca organizaţiile să informeze Guvernul despre materialele pe care aduc şi să le distribuie prin canale guvernamentale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici