Scandal în Suedia privind divulgarea de informaţii: Doi miniştri au fost înlocuiţi

Premierul suedez Stefan Lofven a dispus, joi, înlocuirea miniştrilor de Interne şi al Infrastructurii, în urma unui scandal privind divulgarea de informaţii confidenţiale privind guvernul şi poliţia Suediei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

535 afișări
Imaginea articolului Scandal în Suedia privind divulgarea de informaţii: Doi miniştri au fost înlocuiţi

Scandal în Suedia privind divulgarea de informaţii: Doi miniştri au fost înlocuiţi

Lofven a precizat că vrea să evite declanşarea alegerilor anticipate din cauza acestei situaţii, cu peste un an înainte de scrutinul programat.

"Trebuie să-mi asum responsabilitatea pentru ţară. Nu ar fi deloc bine pentru Suedia să fie aruncată într-o criză politică. Voi discuta despre o eventuală moţiune de cenzură atunci când se va întâmpla. Este important ca membrii Parlamentului să fie responsabili atunci când votează", a spus premierul suedez, precizând provocările pe care Suedia şi Uniunea Europeană le întâmpină, inclusiv Brexit.

Stefan Lofven a precizat că ministrul Apărării, Peter Hultqvist, va rămâne în guvern, întrucât iniţiativa de neîncredere împotriva sa este "nefondată, pripită şi prost planificată".

Cele patru partide din opoziţie, printre care Creştin-Democraţii şi Democraţii Suedezi, au anunţat că vor continua demersurile pentru un vot de neîncredere în cazul lui Peter Hultqvist. Realizarea acestui obiectiv ar putea însemna demisia guvernului minoritar de stânga, format din Partidul Social Democrat şi Partidul Verde.

Breşa de securitate a avut loc în 2015 şi le-a permis unor angajaţi din industria de IT să acceseze informaţii confidenţiale privind guvernul şi poliţia Suediei, atunci când Agenţia Suedeză de Transport a externalizat o parte dintre servicii către compania IBM, care la rândul său a semnat un contract cu furnizori din Cehia şi România.

Cei trei miniştri suedezi sunt acuzaţi de incompetenţă şi de faptul că au amânat distribuirea de informaţii în acest caz. Stefan Lofven a descris incidentul drept un dezastru care periclitat Suedia şi suedezii, dar a precizat că a fost informat abia în luna ianuarie a acestui an - la 18 luni după ce a avut loc breşa de securitate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici