Se pun la adăpost. Lege care ar împiedica eventuala retragere a SUA din NATO, adoptată de Camera Reprezentanţilor

Camera Reprezentanţilor de la Washington a aprobat un proiect legislativ prin care congresmanii americani îşi declară sprijinul pentru Alianţa Nord-Atlantică şi sunt introduse măsuri cu scopul împiedicării unei eventuale retrageri din NATO, după ce presa a relatat că Donald Trump a analizat posibilitatea retragerii din această organizaţie de securitate.

2104 afișări
Imaginea articolului Se pun la adăpost. Lege care ar împiedica eventuala retragere a SUA din NATO, adoptată de Camera Reprezentanţilor

Se pun la adăpost. Lege care ar împiedica eventuala retragere a SUA din NATO, adoptată de Camera Reprezentanţilor

Proiectul de lege, care a fost aprobat cu o largă majoritate în Camera Reprezentanţilor, cu 357 de voturi pentru şi 22 împotriva, interzice folosirea de fonduri federale pentru o eventuală retragere a Statelor Unite din NATO, relatează agenţia Dpa.

Acţiunea congresmenilor americani are loc în contextul în care surse citate de cotidianul The New York Times au indicat că preşedintele Donald Trump a analizat în mai multe rânduri, în anul 2018, posibilitatea retragerii Statelor Unite din Alianţa Nord-Atlantică.

"Alianţa NATO este esenţială pentru securitatea americană şi pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în întreaga lume", a declarat liderul majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, Steny Hoyer, înainte de votul de marţi.

Proiectul de lege urmează acum să ajungă în Senat, unde republicanii deţin majoritatea. Totuşi, un proiect de lege similar, ce se bucură de sprijin bipartizan, a fost introdus săptămâna trecută în Senat.

Foşti şi actuali oficiali se tem că Donald Trump ar putea reveni la această ameninţare în contextul în care este nemulţumit că ţările aliate nu alocă fondurile cerute pentru apărarea comună.

În timpul summitului NATO din vara anului 2018, Donald Trump le-a spus membrilor echipei de securitate naţională că nu vede sensul existenţei Alianţei Nord-Atlantice. În acea perioadă, secretarul Apărării, James Mattis, şi consilierul pentru Securitate Naţională, John Bolton, au depus eforturi peentru a evita o astfel de situaţie, care ar conduce la reducerea semnificativă a influenţei Washingtonului în Europa şi ar consolida poziţia Rusiei.

Decizia de retragere a Statelor Unite din Alianţa Nord-Atlantică, înfiinţată în anul 1949, "ar fi unul dintre cele mai dăunătoare lucruri pentru interesele SUA pe care un preşedinte american le-ar face", afirmă Michèle A. Flournoy, fost subsecretar al Apărării în timpul Administraţiei Barack Obama. "Ar distruge eforturi depuse de multe administraţii americane, republicane şi democrate, timp de 70 de ani, pentru crearea a ceea ce probabil este cea mai puternică şi cea mai avantajoasă alianţă din istorie. Şi ar fi cel mai sălbatic succes la care ar putea visa Vladimir Putin", a precizat Flournoy.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici