Seceta face în continuare ravagii în SUA. Expert: Viteza cu care evoluează este fără precedent

Seceta, care afectează două treimi dintre statele din centrul Statelor Unite, se intensifică cu un ritm "fără precedent", potrivit declaraţiei de joi al unui expert din cadrul Centrului american de Supraveghere a Secetei.

486 afișări
Imaginea articolului Seceta face în continuare ravagii în SUA. Expert: Viteza cu care evoluează este fără precedent

Seceta face în continuare ravagii în SUA. Expert: Viteza cu care evoluează este fără precedent (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timpul săptămânii trecute, centrul a anunţat aproape triplarea zonelor afectate de o secetă extremă în cele nouă state din Midwest, acolo unde se obţine trei pătrimi din producţia americană de soia şi porumb.

"Asistăm la multe evenimente fără precedent, în special viteza cu care această secetă evoluează", a declarat joi Brian Fuchs, din cadrul Centrului de Supraveghere a Secetei. "Lucrurile s-au înrăutăţit cu adevărat în ultimele două luni".

Zona afectată este cea mai importantă de la înfiinţarea acestui centru, în 1999.

În Statele Unite, "fără îndoială este vorba despre situaţia cea mai gravă din ultimii 25 de ani", a declarat pe 18 iulie secretarul american al Agriculturii, Tom Vilsack, după o întâlnire cu preşedintele Barack Obama, în care s-a discutat despre această catastrofă care afectează aproximativ 61 la sută din teritoriul Statelor Unite, cel mai important producător mondial de soia şi porumb.

În 1988, seceta a provocat pierderi de zeci de miliarde de dolari economiei americane.

Miercuri, Departamentul Agriculturii a publicat previziunile pentru preţul de desfacere pentru 2013. Aceste previziuni indicau un impact al secetei: consumatorii ar putea plăti în 2013 mai mult cu trei până la patru sută.

"Cifrele pentru 2013 arată o inflaţie mai importantă decât de obicei, cauzată parţial de secetă şi de preţul mai ridicat al recoltelor", a declarat Ephraim Leibtag, din cadrul serviciului de cercetări economice al Departamentului Agriculturii.

"Efectele încep să fie resimţite la nivelul fermelor. Dar acest lucru ar putea necesita între 2 şi 12 luni pentru a se difuza în toate sectoarele. Vor apărea cu siguranţă consecinţe (asupra preţurilor), din toamnă, în magazinele alimentare şi în restaurante, după care şi la sfârşitul anului, continuând în 2013", a menţionat Leibtag.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici