Secretarul general PPE: Nimeni nu va lua în serios în PE afirmaţii politicianiste de genul "în România e dictatură"

Secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz, susţine că încercările unor grupuri politice de la Bucureşti şi Bruxelles de a politiza un protest civic îndreptat împotriva întregii clase politice nu va avea sorţi de izbândă în Parlamentul European.

1651 afișări
Imaginea articolului Secretarul general PPE: Nimeni nu va lua în serios în PE afirmaţii politicianiste de genul "în România e dictatură"

Antonio Lopez (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax foto)

Conform unui comunicat al PDL remis sâmbătă agenţiei MEDIAFAX, Antonio Lopez, în calitate de membru al Parlamentului European, a declarat că încercările unor grupuri politice de la Bucureşti şi Bruxelles de a politiza un protest civic îndreptat împotriva întregii clase politice nu va avea sorţi de izbândă în legislativul UE.

"Nimeni nu va lua în serios afirmaţii politicianiste de genul «în România este dictatură», chiar dacă unii lansează asemenea aberaţii doar pentru a câştiga puncte electorale. Mesajul PPE este că suntem în continuare alături de partenerii noştri din PDL şi UDMR şi de preşedintele Traian Băsescu, pentru că în astfel de momente grele raţiunea trebuie să triumfe", a declarat secretarul general al PPE, potrivit PDL.

În opinia lui Antonio Lopez, Românii vor înţelege curând că, deşi dureroase, măsurile luate au avut marele merit de a asigura stabilitate, de a feri România de căderea în prăpastie şi de a pune bazele pentru prosperitate în viitor.

"România nu îşi permite acum să piardă aceste rezultate economice atât de greu câştigate şi sper că şi opoziţia va conştientiza riscul instabilităţii politice şi sociale pentru ţară în acest an atât de dificil", a mai declarat Antonio Lopez.

PDL anunţa, vineri seară, că preşedintele PDL, Emil Boc, s-a aflat la Cotroceni, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, preşedintele Senatului, Vasile Blaga şi mai mulţi miniştri, la o întâlnire cu secretarul general al PPE, Antonio Lopez.

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD, europarlamentarul Rovana Plumb, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că grupurile S&D şi ALDE din Parlamentul European vor propune discutarea situaţiei politice din România şi o Rezoluţie a PE, care însă să nu recomande sancţiuni.

Eurodeputatul a afirmat că parlamentarii socialişti şi liberali din Parlamentul European au început deja procedurile pentru ca PE să ia în discuţie situaţia politică din România.

Europarlamentarii PSD şi PNL au acuzat actuala putere de la Bucureşti de încălcarea normelor democratice, argumentând cu repetatele angajări ale răspunderii Guvernului, amânarea alegerilor locale şi comasarea cu cele parlamentare.

Parlamentul European va discuta propunerea ALDE la sfârşitul acestei luni, urmând să organizeze eventuale audieri şi dezbateri la care să fie invitaţi nu doar politicieni, ci şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Plumb a precizat că PSD nu îşi doreşte ca o eventuală Rezoluţie a PE în cazul României să propună şi sancţiuni.

Ea a invocat prevederile articolului 7 din Tratatul constituţional, care precizează că abaterile de la standardele democratice într-un stat membru pot duce nu doar la tăieri de fonduri europene sau declanşarea procedurilor de infrigement, ci şi la suspendarea dreptului de vot în Consiliul European.

La începutul acestei săptămâni, liderul PSD Victor Ponta s-a aflat la Strasbourg.

Preşedintele PSD le-a spus, luni, la Strasbourg, liderilor grupurilor S&D şi ALDE din PE că protestele de stradă din România au fost cauzate inclusiv de amanârea alegerilor locale din 2012 şi comasarea cu parlamentarele.

Ponta le-a înmânat liderilor S&D, Martin Schulz şi Hanes Svboda, şi celui al ALDE, un document prin care USL acuză actuala putere că a comis mai multe abuzuri care au dus inclusiv la protestele de stradă din aceste zile.

Preşedintele PSD le-a spus liderilor PE că România a fost "victima unui proces de distrugere treptată, dar sistematică, a mecanismelor democratice" în ultimii doi ani.

Ponta a afirmat că în ultimele zile zeci de mii de oameni au protestat în marile oraşe din România împotriva actualei puteri şi a preşedintelui Traian Băsescu, după ce Guvernul a anunţat o posibilă asumare a răspunderii în Parlament pentru Legea sănătăţii.

PSD doreşte să determine grupurile social-democrat şi liberal-democrat din Parlamentul European să solicite adoptarea unei rezoluţii în legătură cu "derapajul democratic" din România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici