Șeful UE pentru climă a declarat, într-un interviu pentru Financial Times că, în ultimul an, a fost contactat de personal militar superior care dorea să „compare notele” cu privire la modul în care creșterea nivelului mărilor, seceta, inundațiile și incendiile de vegetație afectează activitățile militare, precum și la potențialul migrației și al lipsei resurselor de a alimenta conflictele.
„Schimbările climatice și efectele lor au efecte directe și indirecte extrem de clare asupra geopoliticii, siguranței și securității”, a afirmat Hoekstra.
„Accesul la resurse a făcut întotdeauna parte din conflicte și războaie. Dar având în vedere efectele dramatice ale schimbărilor climatice, acest lucru va cvadrupla efectul”, a mai spus acesta.
În cadrul interviului, responsabilul UE pentru climă a mai subliniat că prioritățile economice și militare au înlocuit clima în fruntea agendei politice a UE, pe fondul temerilor, în special pe flancul estic al blocului, pe fondul invaziei rusești în Ucraina.
Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume. Se preconizează că temperaturile din Europa vor crește cu cel puțin 3 grade Celsius până în 2050, comparativ cu nivelurile preindustriale, conform evaluărilor Agenției Europene de Mediu. 2024 a fost declarat cel mai călduros an înregistrat vreodată pe continent.