Senatorii spanioli vor supune la vot abdicarea regelui Juan Carlos pe 17 iunie

Senatorii spanioli se vor pronunţa pe 17 iunie asupra legii care permite abdicarea regelui Juan Carlos - după deputaţi, miercuri - ultima etapă înaintea urcării pe tron a fiului acestuia, viitorul rege Felipe al VI-lea, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Senatului.

65 afișări
Imaginea articolului Senatorii spanioli vor supune la vot abdicarea regelui Juan Carlos pe 17 iunie

Regele Juan Carlos (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"La 17 (iunie) va avea loc şedinţa plenară în care va fi dezbătută legea organică privind abdicarea", a declarat purtătorul de cuvânt pentru AFP, precizând că doar acest subiect va fi înscris pe ordinea de zi.

Senatul a stabilit marţi dimineaţa data de 17 iunie, într-o şedinţă de Birou.

Această etapă va fi ultima înainte ca prinţul de Asturia, în vârstă de 46 de ani, să depună jurământul în Parlament. Această ceremonie laică, fără invitaţi străini, va fi organizată, probabil, pe 19 iunie. Însă această dată nu a fost anunţată oficial deocamdată.

"Până când va avea loc votul, nu e nimic de confirmat", a declarat un purtător de cuvânt al Casei Regale.

Deputaţii vor fi primii din Congresul de la Madrid care vor supune la vot, miercuri, legea privind abdicarea.

În pofida unor voci care reclamă organizarea unui referendum asupra menţinerii monarhiei, rezultatul votului nu provoacă nicio îndoială. Partidele care susţin monarhia - Partidul Popular (dreata) care guvernează Spania şi Partidul Socialist, principala forţă a opoziţiei - însumează peste 80% din mandate în Parlament.

Imediat după anunţarea abdicării, pe 2 iunie, zeci de mii de opozanţi ai Coroanei au manifestat în întreaga Spanie, reclamând un referendum. Sâmbătă au avut loc noi manifestaţii, la care s-a strigat "Spania, mâine, va fi republicană".

Ocolit până în prezent de scăderea popularităţii tatălui său în ultimii ani de domnie, Felipe va fi nevoit să convingă că este legitim. El moşteneşte o ţară afectată dur de criza economică, care se îndoieşte de instituţii şi în care unitatea naţională este subminată de focare separatiste în Catalonia şi Ţara Bascilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici