„La 17 (iunie) va avea loc şedinţa plenară în care va fi dezbătută legea organică privind abdicarea”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru AFP, precizând că doar acest subiect va fi înscris pe ordinea de zi.
Senatul a stabilit marţi dimineaţa data de 17 iunie, într-o şedinţă de Birou.
Această etapă va fi ultima înainte ca prinţul de Asturia, în vârstă de 46 de ani, să depună jurământul în Parlament. Această ceremonie laică, fără invitaţi străini, va fi organizată, probabil, pe 19 iunie. Însă această dată nu a fost anunţată oficial deocamdată.
„Până când va avea loc votul, nu e nimic de confirmat”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Regale.
Deputaţii vor fi primii din Congresul de la Madrid care vor supune la vot, miercuri, legea privind abdicarea.
În pofida unor voci care reclamă organizarea unui referendum asupra menţinerii monarhiei, rezultatul votului nu provoacă nicio îndoială. Partidele care susţin monarhia – Partidul Popular (dreata) care guvernează Spania şi Partidul Socialist, principala forţă a opoziţiei – însumează peste 80% din mandate în Parlament.
Imediat după anunţarea abdicării, pe 2 iunie, zeci de mii de opozanţi ai Coroanei au manifestat în întreaga Spanie, reclamând un referendum. Sâmbătă au avut loc noi manifestaţii, la care s-a strigat „Spania, mâine, va fi republicană”.
Ocolit până în prezent de scăderea popularităţii tatălui său în ultimii ani de domnie, Felipe va fi nevoit să convingă că este legitim. El moşteneşte o ţară afectată dur de criza economică, care se îndoieşte de instituţii şi în care unitatea naţională este subminată de focare separatiste în Catalonia şi Ţara Bascilor.