Senatul Poloniei a votat favorabil proiectul de lege privind Holocaustul

Senatul Poloniei a votat, joi, în favoarea unui proiect de lege pentru incriminarea oricărei persoane care acuză statul polonez pentru Holocaust sau de complicitate la crimele comise de către nazişti în cel de-Al Doilea Război Mondial, relatează site-ul agenţiei DPA.

837 afișări
Imaginea articolului Senatul Poloniei a votat favorabil proiectul de lege privind Holocaustul

Senatul Poloniei a votat favorabil proiectul de lege privind Holocaustul

Proiectul de lege a fost aprobat la 27 ianuarie şi de camera inferioară a Parlamentului polonez, Seimul, şi va fi trimis preşedintelui Andrzej Duda pentru promulgare.

Potrivit iniţiativei legislative, orice persoană care acuză în mod public statul polonez de complicitate la crimele comise de către nazişti, sau care se referă la lăgărele naziste de concentrare din Polonia ca fiind poloneze, riscă până la trei ani de închisoare.

Cei care critică acest proiect de lege susţin că ar permite guvernului să respingă cazurile în care complicitatea poloneză pentru crime de război a fost deja dovedită.

Partidul de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS) susţine că măsura are ca obiectiv protejarea reputaţiei ţării şi prevenirea utilizării unui limbaj incorect pentru a descrie istoria.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Polonia că încearcă să nege istoria, iar Ministerul israelian de Externe a cerut clarificarea situaţiei.

"Nu avem toleranţă pentru distorsionarea adevărului şi rescrierea istoriei sau negarea Holocaustului", a declarat Netanyahu.

Departamentul de Stat al SUA a transmis că noua legislaţie ar putea submina "exprimarea liberă şi discursul academic".

"Suntem, de asemenea, îngrijoraţi de repercusiunile pe care acest proiect de lege l-ar putea avea asupra intereselor şi relaţiilor strategice ale Poloniei - inclusiv cu Statele Unite şi Israel", a spus purtătorul de cuvânt Heather Nauert.

Şase milioane de evrei europeni şi alte câteva milioane de persoane de alte naţionalităţi au fost ucise de către regimul nazist german în cel de-Al Doilea Război Mondial. Cuvântul ebraic "Holocaust" este denumirea dată acţiunii de exterminare a evreilor de către nazişti.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici