Senatul SUA va investiga presupusele ingerinţe ruse în scrutinul prezidenţial

O comisie a Senatului Statelor Unite va iniţia o investigaţie privind presupusele ingerinţe ruse în scrutinul prezidenţial din 8 noiembrie, anunţă Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane din Camera superioară a Congresului SUA.

86 afișări
Imaginea articolului Senatul SUA va investiga presupusele ingerinţe ruse în scrutinul prezidenţial

"Ruşii nu sunt prietenii noştri", a declarat Mitch McConnell luni seară, condamnând presupusele ingerinţe ruse în procesul electoral american, dar şi toleranţa Administraţiei Barack Obama faţă de activităţile internaţionale ale Rusiei.

"Problema ingerinţelor străine în alegerile americane nu poate fi doar a unui partid politic", a spus Mitch McConnell.

"Comisia senatorială pentru Informaţii este mai mult decât capabilă să efectueze o evaluare completă în acest caz", a spus McConnell, citat de ziarul The Washington Post.

"Timp de opt ani, Administraţia Barack Obama a încercat să reconfigureze relaţiile cu Rusia şi a avut o atitudine pasivă în timp ce Rusia şi-a extins sferele de influenţă şi a intervenit în Crimeea, în estul Ucrainei, în Siria, a încercat să intimideze ţările baltice. Această atitudine sfidează ideea că republicanii din Senat ar fi cumva reticenţi să evalueze tacticile ruse sau le-ar ignora", a adăugat McConnell.

"Eu am cea mai mare încredere în comunitatea de informaţii, mai ales în Agenţia Centrală de Informaţii. În CIA sunt partioţi altruişti, dintre care mulţi îşi riscă anonim vieţile pentru poporul american", a subliniat McConnell.

Zece membri ai Colegiului Electoral - structura federală ce va trebui să confirme victoria lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial - cer oficial un raport al serviciilor secrete despre influenţa pe care ar fi avut-o serviciile secrete ruse în campanie, iniţiativa fiind susţinută de Hillary Clinton. În urma votului din 8 noiembrie, Colegiul Electoral Federal, format din 538 de membri, urmează să se întrunească pe 19 decembrie pentru desemnarea preşedintelui Statelor Unite, un vot considerat o formalitate. John Podesta, principalul consilier al candidatei democrate Hillary Clinton, a exprimat susţinere pentru această iniţiativă.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut vineri serviciilor de informaţii să verifice atacurile cibernetice şi ingerinţele străine în scrutinul prezidenţial din noiembrie şi să prezinte raportul înainte de sfârşitul mandatului său, pe 20 ianuarie. Experţi ai serviciilor de informaţii citaţi de cotidianul The Washington Post au declarat zilele trecute că atacuri cibernetice atribuite Rusiei au avut rolul de a facilita victoria lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial american.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a transmis luni seară că "agenţiile de informaţii nu au depistat activităţi cibernetice ilegale care să fi afectat procesul de votare şi de numărare a voturilor" în scrutuinul din 8 noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici