Serghei Lavrov: Evenimentele din Irak relevă eşecul "total" al SUA în această ţară

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apreciat joi că avansarea rebelilor islamişti în Irak ameninţă integritatea ţării şi relevă eşecul "total" al intervenţiei americane şi britanice în această ţară.

1038 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov: Evenimentele din Irak relevă eşecul "total" al SUA în această ţară

Serghei Lavrov: Evenimentele din Irak relevă eşecul "total" al SUA în această ţară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ceea ce se întâmplă în Irak este ilustrarea eşecului total al aventurii pe care au angajat-o, înainte de toate, Statele Unite şi Marea Britanie şi asupra căreia au pierdut controlul definitiv", a declarat Lavrov, citat de agenţiile ruse.

"În urmă cu 11 ani, preşedintele Statelor Unite a anunţat victoria democraţiei în Irak. De atunci, situaţia s-a degradat în mod exponenţial", a adăugat el.

"Am avertizat de mult timp că aventura lansată de către americani şi englezi va sfârşi rău", a continuat el, adăugând că Moscova nu se bucură, "în prezent, că previziunile i s-au adeverit".

"Unitatea Irakului este în discuţie. Există o explozie de terorism deoarece forţele de ocupaţie nu au acordat practic nicio atenţie procesului intern, nu au făcut nimic pentru un dialog naţional", a afirmat el.

După doi ani şi jumătate de la retragerea trupelor americane, care au invadat Irakul în 2003, combatanţi islamişti au preluat controlul asupra unei importante părţi a nord-vestului ţării, în faţa unei armate în derută, şi se apropie de capitală, Bagdad.

Rusia denunţă în mod regulat intervenţiile Statelor Unite în lume, în special în lumea musulmană, şi a blocat orice sancţiune sau încercare de a interveni în Siria.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici