Serie de alerte false cu bombă în Belgia: 35 de alerte sau colete suspecte de la 15 ianuarie

Poliţia belgiană a înregistrat 35 de alerte cu bombă sau colete suspecte de la 15 ianuarie, când a fost ridicat nivelul de alertă teroristă în Belgia în urma dejucării unui complot, iar autorii acestora riscă pedepse dure.

100 afișări
Imaginea articolului Serie de alerte false cu bombă în Belgia: 35 de alerte sau colete suspecte de la 15 ianuarie

Serie de alerte false cu bombă în Belgia: 35 de alerte sau colete suspecte de la 15 ianuarie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alerte cu bombă se înregistrează aproape zilnic, mai ales la Bruxelles. Începând din 15 ianuarie şi după atentatele de la Paris, 35 de alerte au fost înregistrate în Belgia. Luni au fost declanşate trei alerte numai la Bruxelles. De fiecare dată sunt evacuate clădiri, este oprită circulaţia unor autobuze sau tramvaie şi traficul este perturbat, relatează RTL.be.

Persoanele care lansează o alertă falsă cu bombă riscă între trei luni şi cinci ani de închisoare, plus amenzi sau alte despăgubiri, precum plata transporturilor publice perturbate. Pedeapsa variază în funcţie de circumstanţe.

În cazul unei alerte false, adică difuzarea de informaţii false privind un pericol de atentat, "există o pedeapsă între două luni şi trei ani care este prevăzută în codul Penal. Nici cheltuielile nu sunt neglijabile", a explicat Ine Van Wymersch, purtător de cuvânt al Parchetului din Bruxelles. Dacă autorul face ameninţări însoţite de ordine sau condiţii, "este prevăzută pedeapsa cu închisoarea între şase luni şi cinci ani, plus amendă".

În plus, dacă alerta provoacă pagube, de exemplu când un cartier este blocat, transporturile în comun sunt oprite, este mobilizat personal, societatea de transporturi poate cere despăgubiri. "Pierderile se pot ridica la zeci de mii de euro pentru o oră de intervenţie sau pentru evacuarea unei staţii de metrou", a declarat Francoise Ledune, purtătoare de cuvânt a societăţii de transport în comun din Bruxelles STIB.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici