Serviciile secrete britanice au spionat intens Israelul, catalogat "ameninţare" în Orientul Mijlociu

Serviciul guvernamental britanic de informaţii a spionat intens oficiali israelieni şi a catalogat Israelul, aliat al Marii Britanii, "o ameninţare" pentru stabilitatea regiunii Orientul Mijlociu, arată documente dezvăluite de fostul analist NSA Edward Snowden, devenit activist pentru transparenţă.

2994 afișări
Imaginea articolului Serviciile secrete britanice au spionat intens Israelul, catalogat "ameninţare" în Orientul Mijlociu

Serviciile secrete britanice au spionat intens Israelul, catalogat "ameninţare" în Orientul Mijlociu

Serviciile secrete britanice au spionat intens oficiali israelieni, atât în Israel, cât şi în străinătate, relevă documente transmise de activistul pentru transparenţă Edward Snowden, refugiat în Rusia după ce a dezvăluit date secrete obţinute de la Agenţia pentru Siguranţă Naţională din SUA (NSA).

Conform documentelor, analizate de publicaţiile The Intercept şi Le Monde, Serviciul guvernamental britanic de informaţii (GCHQ) a spionat şi entităţi private din Israel - firme din industria militară şi centre de cercetare ştiiinţifică.

"Israelienii rămân o ameninţare de tip real pentru stabilitatea regională, mai ales din cauza poziţiei în dosarul iranian", scria GCHQ într-un document din anul 2008.

Guvernul israelian a refuzat să comenteze dezvăluirile.

"Nimeni nu poate fi niciodată prea precaut cu prietenii, mai ales cu cei apropiaţi. Oficial, Israelul şi cele mai puternice servicii de informaţii de limbă engleză - Agenţia pentru Siguranţă Naţională din SUA şi Serviciul guvernamental britanic de informaţii (GCHQ) - sunt unite într-o alianţă de mare valoare. Această cooperare unică - care este intensă dat fiind că este vorba de supravieţuirea Israelului şi de excelenţa israeliană în materie de spionaj - a devenit mai puternică în ultimii zece ani. Dar are şi o parte întunecată", comentează cotidianul francez Le Monde.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici