Seul a repartiat șase persoane care au ajuns din greșeală în apele Coreei de Sud
Aceștia au fost duși la granița maritimă a Coreei de Nord miercuri dimineață, potrivit Ministerului Unificării din Coreea de Sud, citat de Euronews.
Doi dintre ei au fost salvați din Marea Vestică în martie, în timp ce patru dintre ei au fost găsiți în Marea de Est la sfârșitul lunii mai.
Cei doi oameni găsiți în luna Marie au petrecut în jur de patru luni în Coreea de Sud, cea mai lungă perioadă petrecută acolo de persoane care nu au dezertat.
Potrivit autorităților din Seul, cei șase nord-coreeni și-au „exprimat puternic dorința” de a se întoarce acasă.
Decizia dată de Kim Jong Un de a tăia liniile de comunicare inter-coreene a complicat procedeul repatrierii, fiin urmată de o deteriorare a relațiilor diplomatice dintre cele două țări.
Autoritățile din Seul au informat conducerea Coreei de Nord despre prezența celor șase cetățeni, prin intermediul Comandamentului Națiunilor Unite condus de SUA, însă oficialii nord-coreeni nu le-au oferit un răspuns autorităților.
Totuși, o ambarcațiune de patrulare s-a aflat la punctul de schimb miercuri, atunci când cei șase cetățeni nord-coreeni au ajuns la graniță într-o barcă din lemn reparată.
Mediu politic instabil la Seul
Potrivit analiștilor, procesul repatrierii a durat mai mult decât de obicei din cauza răsturnărilor de situație din sfera politică a Coreei de Sud.
Cei șase nord-coreeni au ajuns în țară după destituirea fostului președinte Yoon Suk-yeol,care a fost demis în aprilie din cauza încercării nereușite din iarnă de a impune legea marțială.
Predarea celor șase cetățeni nord-coreeni a fost primul schimb petrecut de când noul președinte sud-coreean, Lee Jae-myung a preluat mandatul.