Shakira urmează să fie judecată în Spania pentru evaziune fiscală de aproape 14,5 milioane de euro

Shakira, cântăreaţa laureată a premiului Grammy, va fi audiată luni la tribunalul din Barcelona, fiind acuzată că a fraudat autorităţile fiscale spaniole cu 14,5 milioane de euro (12,7 milioane de lire sterline).

360 afișări
Imaginea articolului Shakira urmează să fie judecată în Spania pentru evaziune fiscală de aproape 14,5 milioane de euro

Shakira urmează să fie judecată în Spania pentru evaziune fiscală de aproape 14,5 milioane de euro

Artista columbiană, în vârstă de 46 de ani, care locuieşte în Miami împreună cu cei doi copii ai săi, ar putea fi condamnată la opt ani de închisoare şi la o amendă de 24 de milioane de euro dacă va fi găsită vinovată.
 
Cazul se bazează pe afirmaţia că, în perioada 2012-2014, Shakira a petrecut mai mult de şase luni ca rezidentă în Spania, devenind astfel plătitoare de taxe, afirmaţie pe care ea o neagă.
 
Pentru a dovedi că a fost rezidentă spaniolă, acuzarea a chemat 117 martori, printre care coafeze, tehnicieni de studio, profesori de dans, terapeuţi, esteticieni, ginecologi şi şoferul ei.
 
Cântăreaţa acuză autorităţile fiscale că au desfăşurat o campanie pentru a-i păta imaginea şi pentru a o da drept exemplu pentru alţi contribuabili spanioli, în timp ce acuzarea susţine că ea şi-a propus în mod deliberat să fraudeze fiscul ascunzându-şi veniturile în paradisuri fiscale.
 
"Acestea sunt acuzaţii false", a declarat Shakira într-un interviu acordat anul trecut. "În primul rând, nu am petrecut deloc 183 de zile pe an în acea perioadă. Eram ocupată să îmi îndeplinesc angajamentele profesionale în întreaga lume. În al doilea rând, am plătit tot ceea ce au pretins că datorez, chiar înainte de a intenta un proces. Aşadar, începând de astăzi nu le datorez nimic”.
 
"Autorităţile fiscale spaniole au văzut că mă întâlnesc cu un cetăţean spaniol şi au început să saliveze. Este clar că au vrut să meargă după acei bani, indiferent de situaţie. Ştiau că nu am fost în Spania în perioada necesară, că Spania nu era locul meu de muncă sau sursa mea de venit, dar tot au venit după mine, cu ochii pe premiu."
 
Pe fondul zvonurilor potrivit cărora ar fi respins un acord de recunoaştere a vinovăţiei care ar fi scăpat-o de închisoare, se aşteaptă ca procesul să dureze până la 14 decembrie. Indiferent de rezultatul cazului, cântăreaţa se confruntă cu acuzaţii separate de neplata a 6,6 milioane de euro în impozite în 2018, relatează The Guardian.
 
Shakira s-a despărţit de partenerul ei Gerard Piqué anul trecut, după ce acesta ar fi avut o aventură, şi a continuat să aibă un succes cu o piesă "dispreţuitoare" în care cântă: "Valorez doi tineri de 22 de ani... Ai schimbat un Ferrari cu un [Renault] Twingo/ Ai schimbat un Rolex cu un Casio". Melodia a fost vizualizată de 63 de milioane de ori în 24 de ore, un record pe YouTube.
 
"Oamenii din echipa mea au încercat să mă convingă să schimb versurile, dar nu sunt diplomat al ONU", a declarat Shakira într-un interviu acordat revistei ¿Hola! "Sunt o artistă şi, mai presus de toate, o femeie".
 
Săptămâna trecută, Shakira a câştigat trei premii Latin Grammy, inclusiv cel mai bun cântec, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Sevilla.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici