Sinteză POLITICO: Cum a dejucat Israelul atacurile Iranului / Ajutorul aliaţilor, parte din reuşită

  • Iranul a atacat Israelul, timp de cinci ore, cu rachete şi cu drone în timpul nopţii, însă ofensiva a eşuat.
  • Israelul a anunţat că 99% din rachetele şi dronele trimise de Iran au fost interceptate cu succes.
  • În aceste condiţii, Tel Aviv a fost, într-adevăr – aşa cum oficialii israelieni au declarat în mai multe rânduri –, pregătit pentru o astfel de acţiune.
1251 afișări
Imaginea articolului Sinteză POLITICO: Cum a dejucat Israelul atacurile Iranului / Ajutorul aliaţilor, parte din reuşită

Sinteză POLITICO: Cum a dejucat Israelul atacurile Iranului / Ajutorul aliaţilor, parte din reuşită

În noaptea de 13 spre 14 aprilie, Iranul a lansat peste 300 de rachete şi drone asupra Israelului, ca un răspuns în urma atacului comis de Israel asupra consulatului iranian din Damasc din 1 aprilie, care s-a soldat cu morţi. Cu toate acestea, Israelul a dejucat atacurile iraniene cu succes, oficialii de la Tel Aviv anunţând că 99% dintre rachetele şi dronele din Iran au fost interceptate şi distruse.

Deşi armata iraniană a afirmat că ,,şi-a atins toate obiectivele" şi a avertizat Israelul cu un răspuns mai grav dacă va reacţiona la aceste atacuri, impactul a fost unul redus: au fost înregistrate pagube minore la baza aeriană Nevatim din sudul ţării, iar o fetiţă de 10 ani a fost rănită de fragmente dintr-o rachetă interceptată, potrivit unei sinteze POLITICO.

Impactul limitat s-a datorat a doi factori - rezilienţa şi eficienţa apărării antiaeriene multistratificate avansate a Israelului, care include sistemul antibalistic Arrow şi sistemul Iron Dome, şi cooperarea Israelului cu aliaţii săi occidentali - Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa.

Val însemnat de rachete şi drone

Israelul a declarat că 185 de drone, 110 rachete sol-sol şi 36 de rachete de croazieră au fost lansate asupra ţării în ceea ce Teheranul a numit Operaţiunea ,,Promisiune onestă". Majoritatea armelor au fost lansate din Iran şi o mică parte din Irak şi Yemen.

Rapoartele de pe reţelele de socializare au arătat imagini cu dronele iraniene Shahed, care zburau la o înălţime excepţional de joasă în Iran, în încercarea de a evita detectarea radarului, în timp ce se îndreptau spre Israel. Cu toate acestea, sistemul performant de apărare antiaeriană israeliană a fost extrem de eficient: 99% dintre rachete au fost distruse, potrivit purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari.

R. Clarke Cooper, fost secretar de stat adjunct al SUA pentru afaceri politico-militare, a declarat, potrivit POLITICO, faptul că ,,în ultimii 15 ani, Israelul şi-a modernizat în mod corespunzător apărarea aeriană pentru a se pregăti pentru astfel de atacuri ca cel de astăzi, adăugând noi sisteme de interceptare a rachetelor balistice lansate de la o distanţă de până la 2.400 de kilometri”, inclusiv ,,atingerea Iranului şi a locurilor unde se află grupuri militante proxy aliate cu Iranul - cum ar fi Yemen, Siria şi Irak".

Ajutorul din partea aliaţilor

Victoria Israelului în faţa atacului iranian a depins şi de ajutorul primit din partea aliaţilor occidentali – SUA, Marea Britanie şi Franţa.

Forţele israeliene au declarat că datorită ,,sistemului Arrow şi, împreună cu ţările partenere strategice, majoritatea lansărilor au fost interceptate" înainte de a trece în Israel. În plus, sistemele americane şi franceze de supraveghere aeriană de avertizare timpurie şi de control au ajutat ca avioanele de război să aibă suficient timp să se grăbească pentru a le intercepta, a spus un oficial militar israelian pentru POLITICO.

De asemenea, piloţii britanici au doborât ,,un număr" de drone iraniene, potrivit unei confirmări din partea premierului britanic Rishi Sunak.

Pe de altă parte, preşedintele Joe Biden l-a anunţat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că nu SUA nu vor lua parte la sprijinirea unui răspuns al Israelului la atacul Iranului, făcând apel la reţinere, pentru a se evita o escaladare a conflictului. Mai mulţi oficiali la nivel internaţional au condamnat atacul Iranului asupra Israelului, iar momentan, este de aşteptat ca Israelul să răspundă ofensiv.

Deşi Netanyahu a adăugat că orice acţiune pe care o va ordona va fi echilibrată, acest lucru nu pare să îi liniştească pe aliaţii occidentali ai Israelului, care se tem mai presus de orice de o escaladare regională.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici