Atacul cu rachete şi drone al Iranului asupra Israelului - ce ştim până acum / Ce decizie a luat Israelul / Biden spune că SUA nu vor sprijini Israelul pentru un eventual contraatac

  • Atacul Iranului cu rachete şi drone asupra Israelului a provocat daune minore, cu forţele israeliene raportând interceptarea majorităţii rachetelor şi dronelor lansate.
  • Preşedintele SUA, Joe Biden, s-a întors de urgenţă la Casa Albă pentru a coordona răspunsul, exprimând sprijin ferm pentru Israel şi angajamentul de a-şi apăra partenerul împotriva atacurilor iraniene.
  • Comunitatea internaţională condamnă atacul Iranului, exprimând îngrijorare faţă de escaladarea tensiunilor regionale şi solicitând reţinere pentru evitarea unor confruntări militare majore în Orientul Mijlociu.
  • Biden spune că SUA nu vor sprijini Israelul pentru un contraatac împotriva Iranului.
  • Liderii naţiunilor G7 s-au reunit azi, în regim de urgenţă, în urma atacului Iranului împotriva Israelului din noaptea de sâmbătă spre duminică.
18881 afișări
Imaginea articolului Atacul cu rachete şi drone al Iranului asupra Israelului -  ce ştim până acum / Ce decizie a luat Israelul / Biden spune că SUA nu vor sprijini Israelul pentru un eventual contraatac

Atacul cu rachete şi drone al Iranului asupra Israelului - ce ştim până acum

UPDATE 

Ministrul de externe Israel Katz a vorbit cu omologii săi britanic şi francez cu puţin timp în urmă şi îndeamnă cele două ţări să ,,slăbească regimul iranian, să proscrie IRGC ca organizaţie teroristă şi să impună sancţiuni paralizante asupra proiectului iranian de rachete".

"Iranul trebuie să plătească un preţ", adaugă el, citat de The Times of Israel.

UPDATE ,,Cedarea în faţa iranienilor nu este o opţiune" - un înalt parlamentar israelian

Yuli Edelstein, şeful Comisiei pentru afaceri externe şi securitate a parlamentului israelian, a declarat pentru Sky News că este ,,foarte ciudat" din partea Iranului să spună că problema este închisă după ce a tras sute de drone şi rachete noaptea trecută şi a petrecut decenii încercând să distrugă Israelul.

,,În mod cert, Israelul are dreptul de a răspunde, aşa cum o face orice ţară suverană după un atac atât de brutal", a spus el.

,,Unde anume şi cum anume, nu cred că este obligaţia noastră să îi informăm pe iranieni".

UPDATE Şedinţa cabinetului israelian de război s-a încheiat. Care este decizia

UPDATE Declaraţia liderilor G7 după atacul Iranului asupra Israelului

UPDATE Concluziile cabinetului israelian de război:

Purtătorul de cuvânt al IDF, generalul de brigadă Daniel Hagari: ,,În ultimele ore, am efectuat evaluări ale situaţiei şi aprobări ale planurilor de apărare şi atac. Iranul a lansat 60 de tone de explozibil, iar atacul a eşuat şi doar un număr mic de rachete au pătruns în spaţiul nostru aerian.", potrivit Sky News.

Pagubele minore aduse bazei aeriene Nevatim nu i-au afectat activitatea. 

Hagari a mai declarat: „Iranul plănuia să atingă ţintele noastre strategice. Este pentru prima dată când o coaliţie internaţională de această amploare lucrează împotriva lor în Orientul Mijlociu”

UPDATE

Atacul Iranului de noaptea trecută face ca Israelul să se simtă ca şi cum ar fi în război cu Teheranul, a declarat preşedintele israelian Isaac Herzog pentru Sky News. 

,,Am fost atacaţi noaptea trecută din patru colţuri ale Orientului Mijlociu, cu proxeneţi care au tras asupra noastră, trăgând cu rachete şi rachete balistice, drone şi rachete de croazieră. Acest lucru este ca un război real. Adică, aceasta este o declaraţie de război", a spus el, înainte de a adăuga că Israelul va da dovadă de reţinere, relevă sursa citată.

UPDATE

China şi-a exprimat ,,îngrijorarea profundă" cu privire la atacul iranian de noaptea trecută asupra Israelului, descriindu-l ca fiind ,,ultima revărsare a conflictului din Gaza".

De asemenea, ţara a făcut apel la reţinere din partea părţilor implicate pentru a preveni o nouă escaladare, potrivit unei declaraţii din partea ministrului chinez de externe, scrie Sky News. 

UPDATE Liderii G7 s-au reunit în regim de urgenţă. Cabinetul israelian de război discută răspunsul Israelului la atacul iranian

UPDATE

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a declarat că legislatorii vor încerca în această săptămână să aprobe un ajutor suplimentar pentru Israel, dar detaliile nu sunt încă finalizate.

,,Republicanii din Cameră şi Partidul Republican înţeleg necesitatea de a fi alături de Israel. Vom încerca din nou în această săptămână, iar detaliile acestui pachet sunt puse la punct chiar acum. Analizăm opţiunile şi toate aceste chestiuni suplimentare", a declarat el la emisiunea Sunday Morning Futures de pe Fox, scrie CNN. 

,,Având în vedere evenimentele din această seară, este şi mai clar că cel mai bun mod de a ajuta Israelul este ca săptămâna viitoare Camera să adopte rapid suplimentul bipartizan de securitate naţională al Senatului", a declarat liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer.

UPDATE 

Joe Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu, în timpul unei convorbiri telefonice sâmbătă, că SUA nu vor veni în sprijinul niciunui contraatac israelian împotriva Iranului, a declarat pentru Axios un oficial de rang înalt de la Casa Albă.

UPDATE 

NATO condamnă atacul Iranului împotriva Israelului şi face apel la ,,reţinere".

,,Condamnăm escaladarea de peste noapte a Iranului, facem apel la reţinere şi monitorizăm îndeaproape evoluţiile", a declarat duminică purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah, într-o postare pe X, scrie CNN. 

,,Este vital ca situaţia din Orientul Mijlociu să nu scape de sub control", a spus ea.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat în cadrul emisiunii ,,Meet the Press" de la NBC că SUA nu caută ,,un război mai amplu în regiune", după ce a ajutat Israelul să se apere împotriva atacului iranian de ieri seară, scrie The Times of Israel. 

Kirby a subliniat succesul eforturilor israeliene şi americane de interceptare a rachetelor şi a dronelor iraniene, în timp ce administraţia Biden încearcă să limiteze riscul unui conflict regional mai amplu, potrivit CNN.

El a adăugat că apărarea Israelului împotriva celor ,,câteva sute de drone şi rachete în decurs de câteva ore" arată că Iranul ,,nu este puterea militară pe care pretinde că o are".

UPDATE 

Şeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că a solicitat o reuniune extraordinară a miniştrilor de externe ai UE după operaţiunea de represalii a Iranului împotriva Israelului. Întâlnirea va avea loc marţi, sub forma unei videoconferinţe.

UPDATE

Ministrul israelian de finanţe, Bezalel Smotrich, a îndemnat la un răspuns care ,,să rezoneze în tot Orientul Mijlociu", iar ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, a declarat că Israelul ar trebui "să o ia razna".

Smotrich, şeful partidului de extremă-dreapta Sionismul Religios, a declarat că, dacă Israelul ezită, ,,ne vom pune pe noi înşine şi pe copiii noştri în pericol existenţial".

Ben Gvir, liderul partidului de extremă dreapta Puterea Evreiască, a declarat că răspunsul Israelului nu trebuie să fie "slab" şi că ,,conceptele de limitare şi proporţionalitate sunt concepte care au murit pe 7 octombrie", potrivit CNN.

UPDATE Prima reacţie a lui Zelenski la atacurile iraniene la adresa Israelului

UPDATE Olaf Scholz cere Iranului să oprească atacurile asupra Israelului 

UPDATE

Rusia a refuzat să condamne atacul Iranului asupra Israelului, după ce ambasadorul Israelului la Moscova a solicitat acest lucru. 
 
 Maria Zaharova a explicat această decizie prin faptul că Israelul nu a condamnat atacurile Ucrainei pe teritoriul Rusiei.
 
„Aminteşte-mi, când a condamnat Israelul cel puţin o lovitură a „regimului de la Kiev” asupra regiunilor ruseşti? Nu-ţi aminteşti? Nici eu. Dar îmi amintesc declaraţiile regulate în sprijinul acţiunilor lui Zelenski din partea oficialilor israelieni”, a scris Zaharova pe canalul ei Telegram.

UPDATE 

Benny Gantz a reacţionat la solicitarea unui răspuns imediat din partea unor membri ai guvernului: „Vom construi o coaliţie internaţională – şi vom colecta preţul de la Iran în modul şi la momentul pe care îl considerăm potrivit”.

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Externe al Iranului a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că ,,operaţiunile militare ale Iranului au fost limitate".

UPDATE

Ministerul israelian de Externe a prezentat un ,,preţ iniţial" pe care, în opinia sa, Iranul trebuie să îl plătească pentru atacul său.

Corpul Gardienilor Revoluţiei iraniene trebuie să fie recunoscut ca organizaţie teroristă, a declarat purtătorul de cuvânt Lior Haiat, scrie Sky News.

De asemenea, trebuie impuse ,,sancţiuni dureroase" Iranului, inclusiv în domeniul rachetelor, a adăugat el.

UPDATE 

Turcia transmite Iranului să nu provoace o escaladare a conflictului cu Israelul, potrivit ministrului turc de externe Hakan Fidan, care i-a transmis acest mesaj omologului său iranian într-o convorbire telefonică duminică.

Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian i-a spus lui Fidan că ,,operaţiunea sa de represalii" împotriva Israelului s-a încheiat, adăugând că Iranul nu va lansa o nouă operaţiune decât dacă va fi atacat, afirmă surse diplomatice turce, conform The Times of Israel. 

UPDATE

Cabinetul israelian de război se întruneşte acum în şedinţă pentru a discuta represaliile împotriva Iranului, în urma atacului de azi-noapte.  

UPDATE 

Iranul şi-a notificat vecinii cu privire la atacul asupra Israelului cu 72 de ore înainte, afirmă ministrul de externe Hossein Amirabdollahian.

"Cu aproximativ 72 de ore înainte de operaţiunile noastre, i-am informat pe prietenii şi vecinii noştri din regiune că răspunsul Iranului împotriva Israelului era sigur, legitim şi irevocabil", spune Amirabdollahian într-o conferinţă de presă, potrivit The Times of Israel.

UPDATE 

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că orice "nouă agresiune împotriva intereselor naţiunii iraniene va fi întâmpinată cu un răspuns mai greu şi regretabil", potrivit canalului de ştiri de stat iranian IRIB.

Ministrul de externe al ţării a făcut remarci similare într-o postare pe X, afirmând că Iranul nu intenţionează "să continue operaţiunile defensive, dar, dacă va fi necesar, nu va ezita să îşi protejeze interesele legitime împotriva oricărei noi agresiuni".

UPDATE 

John Kirby, despre ameninţarea Iranului de a face rău soldaţilor americani: „Am clarificat tuturor părţilor, inclusiv Iranului, ce vom face şi cum vom răspunde la ameninţările împotriva poporului nostru”.

UPDATE

Un înalt oficial israelian a declarat pentru CNN că Israelul va răspunde la atacul iranian, dar amploarea răspunsului nu a fost încă decisă.
 
Oficialul a spus că Israelul nu a decis încă dacă va încerca să „sparge toate uneltele” sau să atace într-un mod mai măsurat.
 
Opţiunile sunt de aşteptat să fie detaliate în timpul şedinţei Cabinetului de Război, programată la ora 15.30, a adăugat sursa.

UPDATE 

Doi înalţi oficiali arabi spun că sunt îngrijoraţi că Benjamin Netanyahu ar putea folosi acest moment pentru a declanşa un război mai amplu cu Iranul.

"Înţelepciunea convenţională este că nu vor [riposta], dar tipul care stă la putere ar putea înnebuni", a declarat un oficial, conform NBC News.

Oficialul are cunoştinţe directe despre negocierile dintre Israel şi Hamas cu privire la Gaza şi la ostaticii israelieni.

Întrebat dacă se aşteaptă ca Israelul să răspundă, celălalt oficial de rang înalt dintr-o altă ţară din regiune a spus: "Nu aş fi surprins dacă vor încerca să facă mai mult. Bibi vrea să ne tragă acolo".

UPDATE 

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat duminică faptul că avioane militare britanice au doborât dronele lansate de Iran în atacul asupra Israelului.

UPDATE 

Cabinetul de război al Israelului se va întâlni în această după-amiază pentru a discuta cum să răspundă atacului iranian, potrivit a doi oficiali israelieni.

Ei au spus că un posibil răspuns – o lovitură de represalii pe care unii membri ai cabinetului au propus-o – a fost anulat după ce premierul Benjamin Netanyahu a vorbit sâmbătă la telefon cu preşedintele Biden şi pentru că loviturile au provocat daune relativ minore.

Oficialii nu au dat detalii despre conţinutul convorbirii dintre lideri.

UPDATE 

Mai multe aeroporturi iraniene, inclusiv Imam Khomeini International din Teheran, au anulat zborurile până luni, relatează presa de stat iraniană.

Zborurile interne de pe aeroportul Mehrabad din Teheran şi aeroporturile din Shiraz, Isfahan, Bushehr, Kerman, Ilam şi Sanandaj au fost, de asemenea, anulate.

Spaţiul aerian vestic al ţării rămâne în afara limitelor zborurilor.

Marile companii aeriene din Orientul Mijlociu au anunţat anularea unora dintre zborurile lor, în timp ce trebuie să redirecţioneze altele.

Lufthansa a suspendat zborurile către Amman în Iordania, Beirut în Liban, Erbil în regiunea Kurdistan din Irak şi Tel Aviv în Israel până luni.

Austrian Airlines şi-a suspendat zborurile către Tel Aviv, Erbil şi Amman până mâine, zborurile către Teheran fiind suspendate până la 18 aprilie.

"Rutele pe distanţe lungi prin Orientul Mijlociu vor fi, de asemenea, redirecţionate în consecinţă din cauza diferitelor închideri ale spaţiului aerian", a spus acesta.

Emirates Airlines a anunţat anularea unora dintre zborurile sale şi redirecţionarea altora.

UPDATE

Ministerul rus de Externe şi-a exprimat "cea mai mare îngrijorare" cu privire la escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu şi a cerut o soluţie diplomatică, relatează Kira Zavyalova.

De asemenea, a acuzat "poziţia ţărilor occidentale" de a lăsa Consiliul de Securitate al ONU "incapabil să răspundă în mod adecvat" la atacul asupra misiunii consulare iraniene din Siria, care a fost un precursor al barajului asupra Israelului. Acest lucru arată încă o dată cât de dificil va fi să obţinem o poziţie unită a ONU.

Rusia a fost un aliat ferm al Iranului de ani de zile, iar Teheranul a fost acuzat că furnizează Moscovei drone şi alte arme pentru a-şi susţine războiul împotriva Ucrainei.

UPDATE 

În urma atacului iranian asupra Israelului şi după ce le-a recomandat cu câteva zile mai devreme francezilor „să se abţină absolut” de la călătorii în Iran, Israel şi Liban, Ministerul Afacerilor Externe francez a recomandat duminică francezilor rezidenţi în Iran să „părăsească temporar” ţara.

„Datorită noului nivel atins peste noapte de Iran şi a riscului de escaladare militară, ambasada Franţei recomandă francezilor rezidenţi în Iran care au posibilitatea, în funcţie de reluarea traficului aerian internaţional, să părăsească temporar ţara”, citim în un comunicat de presă de la Quai d'Orsay.

„Se cere să se manifeste cea mai mare prudenţă în deplasări, să se evite orice adunări în ţară şi să se ţină la curent cu situaţia”, se adaugă.

Parisul recomandă, de asemenea, cetăţenilor francezi „să se abţină absolut de a călători în Iran, Liban, Israel şi teritoriile palestiniene”.

UPDATE 

Ameninţarea barajelor de drone şi/sau rachete s-a diminuat, potrivit Ambasadei SUA în Israel. În conformitate cu îndrumările actuale ale Comandamentului Homefront din Israel, ordinul de adăpost în vigoare pentru angajaţii guvernului american şi membrii familiilor lor a fost ridicat.

Cu toate acestea, restricţiile anterioare de călătorie pentru angajaţii guvernului SUA şi membrii familiilor acestora rămân în vigoare. Călătoriile personale sunt limitate la călătoriile în interiorul şi între Tel Aviv (inclusiv Herzliya, Netanya şi Even Yehuda), Ierusalim şi Be'er Sheva.

Ambasada SUA va continua să monitorizeze îndeaproape mediul de securitate. Şcolile din Israel rămân închise astăzi, 14 aprilie. Multe zboruri au fost anulate sau întârziate, iar călătorii sunt încurajaţi să verifice cu compania aeriană starea zborului lor. Punctele de trecere a frontierei terestre, inclusiv trecerea podului Allenby, sunt deschise.

UPDATE 

Forţele de apărare israeliene sunt „pregătite pentru o nouă agresiune”, spune, duminică, la Sky News, purtătorul de cuvânt al IDF, Peter Lerner.

UPDATE

Regatul Unit a anunţat că va trimite avioane de luptă RAF suplimentare pentru a intercepta rachete către Orientul Mijlociu.

UPDATE

Cabinetul de război se va întâlni la ora 15:30 pentru a discuta răspunsul israelian.

UPDATE 

Generalul de brigadă Ram Aminach, fostul consilier financiar al şefului Statului Major, a încercat să estimeze: "Este vorba despre ordinul a 4-5 miliarde de şekeli (aproximativ 1,1 miliarde de dolari) pentru apărare în această seară, când vorbesc doar despre scăderea a ceea ce au, nu vorbesc deloc despre astfel şi astfel de vulnerabilităţi, că de data aceasta sunt marginale, ", a spus el într-o conversaţie cu Ynet Studio.

UPDATE

Preşedintele francez, Emmanuel Macron pe X: „Condamn în cei mai fermi termeni atacul fără precedent lansat de Iran împotriva Israelului, care ameninţă să destabilizeze regiunea. Îmi exprim solidaritatea cu poporul israelian şi ataşamentul Franţei pentru securitatea Israelului, partenerii noştri şi stabilitatea regională. Franţa lucrează la de-escaladare împreună cu partenerii săi şi face apel la reţinere”

UPDATE 

Emirates Airlines a anunţat anularea unora dintre zborurile sale şi redirecţionarea altora, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei aeriene.

Companiile aeriene au anulat zborurile şi au schimbat rutele după ce Iranul a lansat zeci de drone şi rachete asupra Israelului sâmbătă seara. Compania aeriană El Al a declarat că şi-a reluat operaţiunile şi că "lucrează pentru a stabiliza programul de zbor cât mai curând posibil".

"El Al va continua să opereze cât mai mult posibil pentru a păstra podul aerian spre şi dinspre Israel", a spus acesta.

Compania aeriană a anulat 15 zboruri către Europa, Dubai şi Moscova programate pentru duminică, în timp ce zborurile care au decolat din Bangkok şi Phuket au fost forţate să se întoarcă, a raportat Reuters.

Compania aeriană israeliană mai mică, Arkia, a declarat că este în proces de ajustare a programului său de zbor, după ce iniţial a amânat zborurile către Atena, Milano şi Geneva.

UPDATE 

Iordania declară că a interceptat "maşini zburătoare" în timpul atacului iranian asupra Israelului.

Într-o declaraţie emisă duminică ca răspuns la atacul Iranului asupra Israelului, guvernul iordanian a declarat că armata sa a "interceptat obiecte străine în spaţiul aerian iordanian pentru a proteja cetăţenii şi zonele rezidenţiale".

Acesta adaugă că "deşi unele fragmente au căzut în diferite locuri, nu au fost raportate daune sau răniri semnificative".

Guvernul iordanian, care s-a reunit duminică dimineaţă, "a cerut tuturor părţilor să acţioneze în mod responsabil şi să exercite cea mai mare reţinere" pentru a evita "riscurile de escaladare regională şi repercusiunile sale semnificative asupra păcii şi securităţii internaţionale".

UPDATE 

Liderii G7 vor organiza duminică o videoconferinţă, anunţă Roma.

Şefii de stat şi de guvern din G7 se vor întâlni prin videoconferinţă duminică după-amiază "pentru a discuta despre atacul iranian asupra Israelului", a anunţat guvernul italian, care prezidează în prezent grupul ţărilor industrializate. "Preşedinţia italiană a G7 a convocat o videoconferinţă la nivel de lideri astăzi la începutul după-amiezii", a declarat guvernul italian într-o scurtă declaraţie.

UPDATE 

Iranul a avertizat Israelul cu privire la un atac mai mare pe teritoriul său dacă se răzbună împotriva atacului cu drone şi rachete al Teheranului, adăugând că Washingtonul a fost avertizat să nu sprijine acţiunea militară israeliană.

"Răspunsul nostru va fi mult mai mare decât acţiunea militară din această seară dacă Israelul va riposta împotriva Iranului", a declarat şeful Statului Major al forţelor armate, generalul Mohammad Bagheri, pentru televiziunea de stat iraniană.

El a spus că Teheranul a avertizat Washingtonul că orice sprijin al represaliilor israeliene va duce la vizarea bazelor americane.

Comandantul Gărzilor Revoluţionare Islamice, Hossein Salami, a avertizat, de asemenea, că Teheranul va riposta împotriva oricărui atac israelian asupra intereselor, oficialilor sau cetăţenilor săi.

Până duminică dimineaţă, oficialii israelieni au indicat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la un răspuns israelian la atacul iranian, în timp ce un oficial a declarat că orice răspuns potenţial va fi discutat la şedinţa cabinetului de război.

UPDATE 

Liderii lumii şi Naţiunile Unite au condamnat împreună atacurile Iranului asupra Israelului, sâmbătă seara, avertizând că atacul ar putea destabiliza şi mai mult întreaga regiune. Preşedintele columbian, pe de altă parte, a învinuit pe deplin politicile SUA pentru alimentarea tensiunii.

Preşedintele columbian şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea tensiunilor şi la potenţialul unui conflict mai larg, criticând sprijinul SUA considerat ca contribuind la instabilitatea globală.

„A fost previzibil; suntem acum în preludiul celui de-al treilea război mondial tocmai când omenirea ar trebui să-şi reconstruiască economia spre obiectivul rapid al decarbonizării. Sprijinul SUA, în practică, pentru un genocid, a aprins lumea. Toată lumea ştie cum încep războaiele, nimeni nu ştie cum se termină. Dacă poporul Israel ar fi destul de înalt, ca strămoşii lor, pentru a opri nebunia domnitorului lor. Naţiunile Unite trebuie să se întrunească de urgenţă şi trebuie să se angajeze imediat pentru pace.” - Gustavo Petro

 

Bloomberg: Faptul că oficialii iranieni numesc atacul drept un succes, deşi a cauzat doar pagube minime, indică faptul că scopul a fost întotdeauna mai degrabă transmiterea unui mesaj de descurajare decât provocarea unui rău.

Linia comună din Teheran în această dimineaţă este că operaţiunea a fost un răspuns proporţional la atacul de la Damasc şi că Iranul este pregătit să răspundă mai puternic dacă va fi forţat.

UPDATE 

Potrivit surselor israeliene, Israelul va riposta Iranului „în următoarele 48 de ore”.

Generalul-maior iranian Bagheri: „Operaţiunea a fost finalizată cu succes. Vedem această operaţiune ca un rezultat complet şi nu există nicio intenţie de a continua operaţiunea.”

UPDATE 

Şeful Statului Major iranian: ”Atacul nostru s-a încheiat şi nu dorim să-l continuăm, dar vom răspunde cu forţă dacă Israelul ne ţinteşte interesele. Dacă Washingtonul participă la vreun atac împotriva noastră, îi vom ţinti bazele din regiune şi nu va fi în siguranţă. Atacul nostru a dus la distrugerea a două importante site-uri militare israeliene.”

Armata israeliană: ”Israelul a acţionat împreună cu SUA, Marea Britanie, Franţa şi alte ţări atunci când a respins atacul iranian.”

UPDATE 

Presa israeliană raportează victimele civile în Ierusalim ca urmare a incendiilor declanşate de atacurile iraniene.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari: Iranul a comis un act periculos şi împinge Orientul Mijlociu spre escaladare.

Fostul şef Mossad: Nu sfătuiesc să răspundem la atacul iranian şi nu trebuie să irosim alianţa care a fost alături de noi în confruntarea acestuia.

Iranul a redeschis spaţiul aerian deasupra Teheranului. De asemenea, Iordania şi Irakul şi-au redeschis spaţiul aerian, după ce l-au închis noaptea trecută.

UPDATE 

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut o postare pe X prin care declară că ”România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei escalade regionale ulterioare.”

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe X: ”Condamn ferm atacul flagrant şi nejustificat al Iranului asupra Israelului. Şi fac apel la Iran şi împuterniciţii săi să înceteze imediat aceste atacuri. Toţi actorii trebuie acum să se abţină de la o escaladare ulterioară şi să lucreze pentru a restabili stabilitatea în regiune”.

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă pe Facebook: ”România este alături de Israel şi poporul israelian şi condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia. Israelul are dreptul de a-şi asigura securitatea sa. Facem apel la evitarea escaladării situaţiei de securitate regională deja extrem de dificilă.”

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola pe X: „Loviturile fără precedent ale Iranului cu drone şi rachete asupra Israelului reprezintă o escaladare majoră. Riscă să aprindă şi mai mult haosul din Orientul Mijlociu. UE condamnă atacul în cei mai fermi termeni posibil şi va continua să lucreze pentru a detensiona şi a opri situaţia să se transforme în mai multe vărsări de sânge.”

UPDATE

Un purtător de cuvânt militar israelian a declarat că puţine rachete balistice au lovit baza aeriană Nevatim din sudul Israelului, cauzând doar daune minore infrastructurii. Cu toate acestea, baza rămâne operaţională, iar avioanele continuă să efectueze misiuni. 

UPDATE Rishi Sunak: Condamn în cei mai fermi termeni atacul nesăbuit al regimului iranian

UPDATE Marcel Ciolacu: Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian

UPDATE Spaţiul aerian israelian se redeschide

Israel şi-a redeschis spaţiul aerian începând cu ora 7:30 dimineaţa, ora locală de duminică, conform autorităţii aeroportuare a ţării.

Autoritatea a declarat că programele de zbor din Tel Aviv sunt susceptibile să fie afectate şi că călătorii ar trebui să verifice orele de zbor.

UPDATE 

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a efectuat o evaluare a situaţiei operaţionale cu membrii de rang înalt ai apărării Israelului şi a concluzionat că IDF a apărat atacul din Iran "într-un mod impresionant". El a subliniat că, împreună cu Statele Unite şi alţi parteneri, Israelul a reuşit să-şi apere teritoriul, cu pagube minime. Gallant a declarat că, deşi "campania nu s-a încheiat încă", Israelul a "respins cea mai semnificativă undă [a atacului], şi am făcut-o cu succes."

UPDATE 

Forţele israeliene au interceptat aproape toate dronele şi rachetele lansate de Iran şi aliaţii săi, cu rapoarte minime privind pagubele în Israel. Biden şi Netanyahu au discutat, iar Iranul consideră că atacul este încheiat. Biden va convoca o întâlnire a G7, iar Netanyahu a exprimat încrederea în capacitatea de apărare a Israelului postând o declaraţie scurtă pe X, spunând: "Am interceptat. Am respins. Împreună vom câştiga".

UPDATE Peste 300 de drone şi rachete trase asupra Israelului de către Iran

UPDATE 

Atacul recent cu drone şi rachete iraniene prezintă o provocare semnificativă pentru capacităţile de apărare aeriană ale Israelului, informează The Guardian. Potrivit unui purtător de cuvânt al IDF, majoritatea ameninţărilor au fost interceptate în afara graniţelor israeliene, cu doar câteva atingând teritoriul ţării. Utilizând sistemul Arrow, în colaborare cu naţiunile aliate, Israel a interceptat cu succes majoritatea lansărilor.

Sistemul Arrow, dezvoltat împreună cu SUA, este conceput în mod specific pentru a contracara rachetele cu rază lungă de acţiune, inclusiv cele lansate de Iran. În plus, arsenalul de apărare al Israelului include şi sistemul Patriot, o mecanism de apărare fabricat în SUA, folosit pentru neutralizarea aeronavelor, şi Iron Dome, dezvoltat cu sprijinul SUA, care are un istoric dovedit de interceptare a rachetelor cu rază scurtă de acţiune, cu o rată de succes care depăşeşte 90%.

UPDATE 

Liderul majorităţii Senatului SUA, Chuck Schumer, se alătură altor lideri ai Congresului în îndemnul de a adopta proiectul de lege privind ajutorul suplimentar, subliniind importanţa sa în sprijinirea apărării Israelului împotriva atacurilor recente, scrie The Guardian. Schumer a evidenţiat cooperarea între forţele SUA şi Israel în contracararea ameninţărilor cu rachete şi drone din partea Iranului.

Acesta a îndemnat Camera Reprezentanţilor să aprobe rapid proiectul de lege bipartisan, care include 14 miliarde de dolari pentru Israel, printre alte alocări pentru Ucraina, Taiwan şi ajutor umanitar. Cu toate că liderul majorităţii din Camera Reprezentanţilor, Steve Scalise, a indicat o modificare a programului Camerei pentru a aborda legislaţia de sprijinire a Israelului, rămâne incert dacă acest lucru se referă la un proiect de lege separat sau la pachetul mai larg de cheltuieli suplimentare.

Ştirea iniţială

Forţele armate israeliene au raportat daune minore după ce Iranul a lansat zeci de drone şi rachete către Israel sâmbătă seara, scrie The Guardian.

Iranul a lansat sute de drone şi rachete de croazieră spre Israel, primul lor atac direct asupra statului evreu, în urma loviturii de la 1 aprilie asupra unei clădiri diplomatice iraniene din capitala siriană Damasc, care a ucis un înalt funcţionar al Gardienilor Revoluţiei Islamice şi alţi opt ofiţeri.

Garda Revoluţionară a Iranului a declarat că a lansat rachete balistice către "ţinte specifice" în Israel, ca parte a ceea ce a numit "Operaţiunea Adevărata Promisiune".

Primul val de atacuri a ajuns în Israel în jurul orei 2 dimineaţa, cu sirene care au sunat în toată ţara şi explozii în mai multe locuri. Capitala comercială Tel Aviv, oraşul disputat Ierusalim şi Dimona, oraşul deşertic în care se află centrala nucleară a Israelului, păreau toate să fi fost vizate.

Biden şi echipa sa de securitate se întâlnesc într-o sală de informare a Casei Albe la o conferinţă.

Iran lansează atacul cu drone şi rachete împotriva Israelului în timp ce Biden se întoarce de urgenţă la Casa Albă.

Loviturile iraniene au cauzat "daune minore" unei baze israeliene, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei Daniel Hagari, după ce media de stat din Iran a raportat "lovituri grele" la bază din partea rachetelor sale. "Doar câteva rachete au căzut pe teritoriul statului Israel cu daune minore la o bază militară din sud, cu daune minore infrastructurii", a spus Hagari într-o declaraţie.

Cele mai multe rachete lansate de Iran au fost interceptate în afara graniţelor Israelului, în timp ce un număr limitat au căzut în teritoriul ţării, a spus purtătorul de cuvânt al IDF Avichay Adraee. Acesta a afirmat că numărul total de unităţi aeriene lansate din Iran a fost de aproximativ 200 şi au fost raportate răniri ale unui copil.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că Iranul a fost ajutat de forţele sale proxy din Yemen, Siria şi Irak. El a lăudat munca personalului militar american în ajutarea la doborârea "aproape tuturor" dronelor şi rachetelor lansate de Iran. Biden şi-a întrerupt şederea de weekend la casa sa de pe plajă din Delaware pentru a se întoarce la Casa Albă şi a se întâlni cu echipa sa de securitate naţională. A declarat că va convoca o întâlnire a liderilor G7 duminică.

Se pare că SUA şi Marea Britanie au ajutat Israelul să doboare dronele iraniene deasupra Iordaniei, Irakului şi Siriei, într-un efort de a diminua atacul şi de a preveni o escaladare necontrolată. "Forţele americane din regiune continuă să doboare dronele lansate de Iran care vizează Israelul", a declarat un oficial superior al apărării SUA reporterilor.

Avioanele de vânătoare şi avioanele de alimentare ale Royal Air Force au fost de asemenea implicate, decolând de pe baze din Cipru. Rolul lor, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, a fost să înlocuiască forţele aeriene americane în sortiile împotriva Statului Islamic, de obicei efectuate în Irak şi în nord-estul Siriei, dar şi să intercepteze dronele iraniene în cazul în care acestea ar intra în zona de operaţii a Marii Britanii.

Reuters a citat două surse de securitate regională spunând că avioanele de vânătoare iordaniene au doborât zeci de drone iraniene care zburau de-a lungul Iordaniei de nord şi centrale către Israel.

Liderii mondiali au condamnat atacul Iranului, cu puteri regionale precum Arabia Saudită şi Egiptul care au cerut reţinere. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat: "Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivel regional. Îndemn toate părţile să exercite maximă reţinere pentru a evita orice acţiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu."

Consiliul de Securitate al ONU va ţine o întâlnire de urgenţă duminică, la cererea ambasadorului Israelului la ONU, a declarat preşedintele consiliului într-o declaraţie pentru media.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici