Situaţia din Kashmir riscă să se deterioreze după atentatele de la Bombay

Suspiciunile referitoare la implicarea grupării Lashkar-e-Taiba în atacurile teroriste din Bombay şi intensificarea tensiunilor între India şi Pakistan riscă să creeze noi probleme în Kashmir, regiune disputată de decenii între cele două ţări.

80 afișări
Imaginea articolului Situaţia din Kashmir riscă să se deterioreze după atentatele de la Bombay

Situaţia din Kashmir riscă să se deterioreze după atentatele de la Bombay (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lashkar-e-Taiba este una dintre mişcările islamiste pakistaneze care luptă împotriva "ocupaţiei" indiene din Kashmir.

Gruparea a negat implicarea în atacurile teroriste din Bombay, soldate cu 172 de morţi. La Bombay, unul dintre autorii atacurilor a declarat că motivul operaţiunii teroriste ar fi abuzurile la care sunt supuşi musulmanii în Kashmir.

"Ştiţi câţi oameni au fost omorâţi în Kashmir?", a declarat el telefonic.

Organizaţia Amnesty International a criticat de multe ori acţiunile forţelor de securitate indiene din Kashmir, acuzând Guvernul de la New Delhi că ar recurge la tortură pentru a reprima revoltele din Kashmir.

"Este regretabil că un atacator a vorbit de Kashmir. Nu avem nevoie de astfel de susţinători", afirmă Akbar Mantoo, un om de afaceri din Kashmir.

Tahir Mohiudin, un analist din regiunea disputată, crede că violenţele din Bombay ar putea afecta procesul de pace din Kashmir.

"Populaţia din Kashmir este întristată de aceste atacuri absurde şi stupide. Lumea ştie că va avea de suferit dacă va fi întrerupt procesul de pace", explică Tahir Mohiudin.

Aproximativ 47.000 de persoane au murit de la începerea conflictului în Kashmir în urmă cu două decenii. India acuză Pakistanul că înarmează şi finanţează grupurile rebele din regiune.

Grupul Lashkar-e-Taiba este interzis din 2002 în Pakistan, dar a beneficiat tot timpul de bunăvoinţa Islamabadului. Mişcarea islamistă este suspectată de organizarea atacului de la Parlamentul indian, soldat cu zece morţi în 13 decembrie 2001.

De asemenea, organizaţia este suspectată de legături cu reţeaua teroristă al-Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici