Slovacia a extrădat în Rusia un solicitant de azil, în ciuda protestelor organizaţiilor pentru drepturile omului şi solicitărilor ONU

Autorităţile din Slovacia au extrădat un solicitant de azil din regiunea Inguşetia din Rusia, a declarat Gábor Gál, ministrul Justiţiei, în ciuda protestelor organizaţiilor pentru drepturile omului şi solicitărilor ONU, relatează agenţia de ştiri Reuters.

1073 afișări
Imaginea articolului Slovacia a extrădat în Rusia un solicitant de azil, în ciuda protestelor organizaţiilor pentru drepturile omului şi solicitărilor ONU

Slovacia a extrădat în Rusia un solicitant de azil, în ciuda protestelor organizaţiilor pentru drepturile omului şi solicitărilor ONU

Aslan Yandiev a fost ţinut în custodie în Slovacia începând cu anul 2011, conform unui mandat rus de implicare într-o serie de atacuri cu bombă în oraşul Vladikavkaz în 2006, a declarat Serviciul de Securitate rus într-un comunicat.

Iniţial, Yandiev a solicitat azil în Slovacia cu o identitate falsă în anul 2008, declarând că a fost torturat să mărturisească mai multe acte de terorism, a declarat avocatul acestuia, Lukas Opett.

Procedura de azil nu a fost soluţionată încă în mod legal, ceea ce face extrădarea lui ilegală, a adăugat Opett. Avocatul nu a reuşit să intre în contact cu clientul său de vineri şi nu a fost informat oficial despre extrădare.

Ministrul Justiţiei din Slovacia a declarat într-un comunicat că a finalizat procedura de extrădare marţi.

„Dacă Slovacia nu l-ar fi extrădat pe Yandiev marţi, ar fi trebuit să îl eliberăm din închisoare. Asta ar fi însemnat o ameninţare la securitatea naţională, având în vedere că este acuzat în Rusia de fapte teroriste”, a adăugat ministrul.

Liga Drepturilor Omului din Bratislava şi organizaţia Amnesty International din Slovacia au protestat împotriva extrădării, explicând că aceasta încalcă o directivă dată de Comitetul ONU pentru Drepturile Omului în luna iunie, conform căreia i s-a interzis Slovaciei să îl extrădeze pe Yandiev.

„Yandiev este în pericol de a fi torturat şi tratat nedrept în Rusia”, au declarat reprezentanţii Amnesty International.

Ministrul a luat decizia pe baza unei decizii similare a Curţii Europene pentru Drepturile Omului din mai, când Autoritatea europeană a refuzat să ridice o interdicţie asemănătoare.

Rusia a garantat Slovaciei că va anunţa locaţia exactă a lui Yandiev şi îi va permite să se întâlnească cu reprezentanţii Ambasadei Slovaciei, a adăugat ministrul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici