Social-democraţii, favoriţi pentru a obţine victoria în alegerile legislative anticipate din Cehia

Social-democraţii (CSSD) sunt consideraţi favoriţi pentru a obţine victoria în alegerile legislative anticipate care au început vineri şi se vor încheia sâmbătă în Cehia, însă nu au nicio garanţie că vor putea forma o coaliţie guvernamentală stabilă.

61 afișări
Imaginea articolului Social-democraţii, favoriţi pentru a obţine victoria în alegerile legislative anticipate din Cehia

Social-democraţii, favoriţi pentru a obţine victoria în alegerile legislative anticipate din Cehia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Viitorul Guvern ceh va înlocui "cabinetul de tehnocraţi" al economistului de stânga Jiri Rusnok, instalat de preşedintele Milos Zeman după căderea în iunie a Guvernului nepopular de centru-dreapta condus de Petr Necas, pe fondul măsurilor de austeritate şi unor scandaluri.

Ultimele sondaje, a căror publicare este interzisă începând de marţi în această ţară de 10,5 milioane de locuitori şi recent ieşită dintr-o recesiune economică ce a durat 18 luni, creditau CSSD cu 26% dintre intenţiile de vot, în faţa partidului comunist KSCM (18%) şi noii mişcări ANO (16,5%) a omului de afaceri Andrej Babis, acuzat de populism.

CSSD speră într-un rezultat care să-i permită formarea unui cabinet minoritar cu sprijinul comuniştilor, excluzând totuşi participarea lor directă la guvernare.

"În pofida unei scăderi a intenţiilor de vot în favoarea CSSD, scenariul creării unui Guvern social-democrat cu sprijinul comuniştilor rămâne cel mai probabil", a afirmat pentru AFP politologul Jiri Pehe.

Mai mulţi artişti cehi au protestat în această săptămână faţă de creşterea influenţei Partidului Comunist, la un sfert de secol după înlăturarea de la putere a regimului totalitar în 1989, însă, cu toate acestea, unii alegători se arată mai toleranţi.

"Situaţia de dinainte de 1989 era diferită. Comuniştii de astăzi nu au sprijinul Uniunii Sovietice. Prin urmare, chiar dacă ar veni la putere, nu vom mai fi în aceeaşi situaţie ca după război", a afirmat pentru AFP Irena Krizova, în vârstă de aproximativ 50 de ani.

O eventuală coaliţie între social-democraţi şi mişcarea ANO, care a criticat sever partidele tradiţionale în timpul campaniei electorale, va fi "extrem de instabilă", în opinia lui Pehe, în timp ce social-democraţii riscă să nu dispună, chiar şi cu sprijinul comuniştilor, de o majoritate de 101 de mandate din cele 200 ale Parlamentului ceh.

"La ora actuală, toate partidele sunt împotriva unei cooperări cu ANO. Dar, după alegeri, această mişcare ar putea fi foarte curtată", apreciază politologul.

Mişcarea ANO a fost fondată de către un influent om de afaceri, Andrej Babis, proprietarul grupurilor agroalimentar Agrofert şi mediatic MAFRA, care deţine publicaţiile Dnes şi Lidove Noviny.

Liderul partidului de dreapta TOP 09, Karel Schwarzenberg, fost ministru de externe în Guvernul Necas, nu s-a ferit să-l compare pe Babis cu dictatorul italian Benito Mussolini (1883-1945).

"Comparaţia cu Mussolini, de ce nu? În anii '30, au existat pretutindeni în Europa mişcări care promiteau că nu vor fi precum politicienii şi că vor pune ţara în ordine. Este vorba despre aceleaşi sloganuri populiste, demagogie şi rolul preponderent al unui lider", a menţionat el.

Scrutinul legislativ din Cehia se va desfăşura vineri, de la ora locală 14.00 (15.00, ora României) până la ora locală 22.00 (23.00, ora României), şi sâmbătă, de la ora locală 08.00 (09.00, ora României) până la ora locală 14.00 (15.00, ora României). Primele sondaje la ieşirea de la secţiile de vot sunt aşteptate sâmbătă, imediat după încheierea scrutinului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici