Şoferul lui Osama ben Laden, mai cooperant după ce primeşte cartofi prăjiţi

O porţie de cartofi prăjiţi calzi şi o convorbire telefonică cu familia l-au încurajat pe şoferul lui Osama ben Laden, Salim Hamdan, să coopereze în timpul interogatoriului, au declarat vineri martori la procesul pentru crime de război de la Guantanamo, Cuba.

12 afișări
Imaginea articolului Şoferul lui Osama ben Laden, mai cooperant după ce primeşte cartofi prăjiţi

Şoferul lui Osama ben Laden, mai cooperant după ce primeşte cartofi prăjiţi (Imagine: Mediafax/AFP)

"Hamdan a afirmat că îi plac cartofii prăjiţi de la McDonald's şi i-am adus cartofi prăjiţi", a declarat agentul special FBI George Crouch, în faţa unei comisii militare americane, în cadrul procesului pentru crime de război în care Hamdan este judecat.

"Hamdan a menţionat de asemenea că nu sunt buni cartofii prăjiţi de la McDonald's dacă sunt reci", a adăugat Crouch.

Hamdan se supăra şi refuza să coopereze în momentul în care era pus la izolare în timpul unei serii interogatorii. El şi-a schimbat atitudinea în momentul în care i s-a permis să o sune pe soţia sa şi să îi spună că este în viaţă, la şapte luni de la arestarea sa în noiembrie 2001.

"Hamdan a plâns un pic", a spus Crouch. "Ne-a fost foarte recunoscător pentru posibilitatea de a vorbi cu soţia sa. I s-a luat o povară. Cel puţin soţia sa ştia că este în viaţă", a mărturisit agentul FBI.

Hamdan a fost unul dintre şoferii liderului al-Qaida, Osama ben Laden. Procurorii afirmă că acesta a fost arestat în Afganistan.

El este acuzat de conspiraţie şi de furnizare de suport material pentru comiterea de acte de terorism în primul proces al Statelor Unite pentru crime de război de la al doilea Război Mondial.

Procurorii se bazează, în mare măsură, pe declaraţiile lui Hamdan din timpul interogatoriilor din Afganistan şi de la Guantanamo Bay în mai mult de şase ani de captivitate, într-un efort de a demonstra că acesta a fost un susţinător activ şi important al lui ben Laden şi al-Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici