Statele est-europene, inclusiv România, s-ar putea confrunta cu mişcări sociale

Statele est-europene, în principal România, Bulgaria şi ţările baltice, s-ar putea confrunta cu mişcări de protest în primăvară, pe fondul crizei economice globale şi efectelor acesteia, scrie The Guardian.

15 afișări
Imaginea articolului Statele est-europene, inclusiv România, s-ar putea confrunta cu mişcări sociale

Statele est-europene, inclusiv România, s-ar putea confrunta cu mişcări sociale (Imagine: Mediafax Foto)

"Afectate dur de criza economică, ţări precum Bulgaria, România şi statele baltice riscă instabilitate politică şi mişcări sociale, chiar şi o amplificare a tensiunilor rasiale. Potrivit estimărilor recente, economiile statelor est-europene, care au avut creşteri notabile în ultimii zece ani, se vor limita la creşteri de maxim 5 la sută anul acesta, în timp ce inflaţia ar putea atinge 13 la sută. Mulţi experţi se tem că România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, ar putea fi următoarea ţară care s-ar confrunta cu mişcări sociale", notează Guardian.

"Peste câteva luni vor ieşi oameni în stradă, aproape sigur", afirmă Luca Niculescu, un analist politic de la Bucureşti. "În fiecare zi auzim că o fabrică se închide sau îşi mută locaţia în străinătate. Avem un nou guvern care nu s-a dovedit prea eficient. Ne-am obişnuit cu creşteri economice importante. Este un cocktail exploziv", explică Niculescu.

"Criza economică ar putea crea probleme serioase clasei de mijloc. Se va observa o diminuare a cuantumului impozitelor plătite statului, situaţie care va crea probleme mari bugetului. Numărul angajaţilor bugetari va scădea, iar salariile lor vor fi din ce în ce mai mici", confirmă Marius Oprea, consilier al fostului Cabinet de la Bucureşti.

O altă problemă este că mulţi români din clasa de mijloc au luat credite ipotecare în euro. În condiţiile în care leul se depreciază, ei îşi vor plăti ratele din ce în ce mai greu.

Motivele protestelor care au avut loc săptămâna trecută în Bulgaria sunt variate. Studenţii au acuzat Guvernul socialist că nu reuşeşte să le garanteze securitatea, iar agricultorii sunt nemulţumiţi de preţurile mici la produse şi de accesul dificil la fonduri europene. Tensiunile au fost exacerbate de criza gazelor.

În Letonia, după creşterea economică înregistrată în ultimii ani, acum a apărut recesiunea, iar inflaţia şi şomajul sunt în creştere. Încrederea în liderii politici a scăzut drastic, recunoştea săptămâna trecută preşedintele Valdis Zatlers, ameninţând cu convocarea alegerilor anticipate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici