Statele Unite au în vedere "toate opţiunile" pentru Irak, inclusiv posibilitatea raidurilor aeriene

Statele Unite vor lua în considerare "toate opţiunile disponibile" pentru stabilizarea Irakului, inclusiv varianta atacurilor cu avioane fără pilot şi cea a cooperării cu Iranul, afirmă secretarul de Stat american, John Kerry, citat de NBC.

471 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au în vedere "toate opţiunile" pentru Irak, inclusiv posibilitatea raidurilor aeriene

Statele Unite au în vedere "toate opţiunile" pentru Irak, inclusiv posibilitatea raidurilor aeriene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite vor analiza toate opţiunile disponibile" pentru a opri agravarea situaţiei în Irak, inclusiv atacuri cu drone şi cooperarea cu Iranul, a declarat Kerry într-un interviu acordat Yahoo! News.

"Nu cred că insurgenţii sunniţi vor ajunge la Bagdad în scurt timp, dar când avem crime şi gropi comune, acest lucru trebuie oprit, din aer sau altfel", a explicat Kerry.

Întrebat dacă Statele Unite ar putea coopera pe plan militar cu Iranul, un aliat al premierului Nuri al-Maliki, Kerry a răspuns: "Nu aş exclude nicio variantă constructivă".

Grupul terorist sunnit Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliat reţelei Al-Qaida, a ocupat, în ultimele săptămâni, numeroase provincii din nordul Irakului, iar acum avansează spre Bagdad.

Un portavion şi alte trei nave militare ale SUA au intrat în Golful Persic

Portavionul George H.W. Bush şi alte trei nave militare americane au intrat în Golful Persic, pentru a fi disponibile în cazul în care Statele Unite vor demara operaţiuni în Irak, unde activităţile insurgenţilor sunniţi s-au intensificat.

Nava americană USS Mesa Verde, având la bord 550 de membri ai Forţelor navale şi avioane de tip Osprey, a intrat luni în Golful Persic, pentru a furniza trupe în cazul în care se decide evacuarea ambasadei americane din Bagdad.

"Secretarul Apărării, Chuck Hagel, a ordonat navei de transport USS Mesa Verde să intre în Golful Persic. Nava a trecut deja de Strâmtoarea Ormuz", afirmă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Nava, care poate fi bază pentru elicoptere, este echipată cu avioane cu decolare verticală de tip MV-22 Osprey.

Cei 550 de membri ai Forţelor navale americane pot participa, în caz de necesitate, la evacuarea personalului ambasadei americane din Bagdad.

În Golful Persic a ajuns şi portavionul USS George H.W. Bush, care are la bord peste 70 de avioane şi elicoptere militare. Portavionul este escortat de distrugătorul USS Truxtun şi de crucişătorul USS Philippines Sea.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici