Statele Unite îndeamnă un stat membru UE să nu blocheze eforturile Ucrainei de a adera la NATO

Statele Unite a îndemnat joi Ungaria să repare relaţiile bilaterale cu Ucraina şi să nu încerce să blocheze cooperarea Kievului cu Alianţa Atlanticului de Nord, relatează site-ul agenţiei Reuters.

5744 afișări
Imaginea articolului Statele Unite îndeamnă un stat membru UE să nu blocheze eforturile Ucrainei de a adera la NATO

Statele Unite îndeamnă un stat membru UE să nu blocheze eforturile Ucrainei de a adera la NATO

NATO a avertizat că "dacă Ucraina va cădea, Ungaria va fi în prima linie în faţa agresiunii ruse".

Relaţiile între Budapesta şi Kiev s-au tensionat în 2017, după ce Ucraina a aprobat o lege privind interzicerea predării limbilor materne în şcolile ucrainene. Ca urmare, Ungaria a ameninţat că va bloca încercările Ucrainei de a adera la NATO şi la UE.

Ambasadorul american la Budapesta, David Cornstein, a declarat în faţa unei comisii parlamentare că Ungaria ar putea lua mai multe măsuri pentru a "prioritiza alianţa" într-o perioadă în care Rusia ameninţă din nou atât Ucraina, cât şi Europa.

"Acum, mai mult ca înainte, Rusia testează occidentul", a declarat Cornstein într-un comunicat.

"Considerăm că cea mai bună modalitate prin care aliaţii NATO îşi pot promova reformele în Ucraina este aceea de a discuta cu Ucraina, nu prin a o bloca în aderarea la NATO", se mai arată în comunicat.

Secretarul general al Alianţei i-a transmis preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, joi, că NATO va livra echipament de comunicaţie forţelor armate ucrainene până la sfârşitul anului 2018.

"Trebuie să avem în faţă imaginea de ansamblu. Putin nu este interesat de suveranitate naţională. Perspectiva sa este neoimperialistă. Dacă Ucraina va cădea, Ungaria se va afla în prima linie în faţa agresiunii ruse", a adăugat Cornstein.

Premierul ungar Viktor Orban a susţinut decizia UE de impune sancţiuni Rusiei, în urma anexării ilegale a Peninsulei Crimeea şi a susţinerii separatiştilor pro-ruşi din regiunea Donbass, însă a criticat de asemenea astfel de măsuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici