Statele Unite şi Coreea de Sud vor mai multă transparenţă în domeniul militar

Statele Unite ale Americii şi Coreea de Sud au fost de acord, marţi, să facă domeniul militar mult mai transparent prin dezvăluirea unor informaţii neclasificate privind prezenţa personalului militar american în partea sudică a Peninsulei Coreea, relatează publicaţia Stars and Stripes.

656 afișări
Imaginea articolului Statele Unite şi Coreea de Sud vor mai multă transparenţă în domeniul militar

Statele Unite şi Coreea de Sud vor mai multă transparenţă în domeniul militar

Hotărârea a fost luată în urma tensiunilor provocate de instalarea unui sistem THAAD, de apărare împotriva rachetelor balistice, pe teritoriul sud-coreean.

Acordul bilateral, denumit SOFA, îşi propune să dezvăluie informaţii despre cei 28.500 de membrii în serviciu, care se află în Coreea de Sud, inclusiv contractori civili care lucrează pentru Departamentul de Apărare.

"Comitelul Comun a fost de acord să coopereze în orice mod posibil pentru a dezvălui informaţii non-confidenţiale legate de acordul de implementare SOFA pentru a aduce la cunoştinţă publicul şi pentru a folosi mai bine procedurile SOFA", au declarat reprezentanţii forţelor americane din Coreea.

Administraţiile de la Seul şi Washington au hotărât, anul trecut, să aducă un sistem THAAD pe teritoriul peninsulei divizate, cu scopul de a contrabalansa ameninţarea nucleară venită din partea Coreei de Nord, dar mulţi sud-coreeni au protestat, argumentând că un astfel de sistem ar putea avea efecte negative în domeniul sănătăţii şi cel economic.

Recent, ministrul Mediului a declarat că solul şi apa din baza vestică a capitalei Seul, Camp Market, a fost contaminată cu substanţe chimice.

Comitetul SOFA a "recunoscut îngrijorările pentru protecţia mediului şi a decis să continue consultările constructive".

Cea de a 198-a reuniune SOFA a fost coordonată de comandantul adjunct al Forţelor SUA din Coreea, Thomas Bergeson, şi de Cho Koo-rae, un reprezentant din Biroul Americii De Nord, din cadrul Ministerului de Externe.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici