Statele Unite şi Uniunea Europeană condamnă atacul care a vizat o insulă sud-coreeană
„Statele Unite condamnă cu fermitate acest atac şi cer Coreei de Nord să înceteze acţiunile beligerante şi să respecte termenii acordului de armistiţiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane, Robert Gibbs, subliniind că Statele Unite s-au angajat să „apere un stat aliat”, Coreea de Sud.
China şi-a exprimat „preocuparea” în legătură cu incidentele armate. „Sperăm că părţile vor lua măsuri suplimentare pentru a contribui la pacea şi stabilitatea în Peninsulă”, a declarat Hong Lei, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
Premierul Japoniei, Naoto Kan, a anunţat că le-a cerut miniştrilor să se pregătească „pentru a putea avea o reacţia fermă în caz de necesitate”.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că există un „pericol major” de izbucnire a unui conflict deschis, adăugând că incidentul „merită condamnat”.
„Cei care au iniţiat acest lucru şi au ripostat asupra insulei sud-coreene au o responsabilitate enormă. Toate schimburile de focuri trebuie să înceteze imediat”, a spus Lavrov.
Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a condamnat cu fermitate atacul nord-coreean, exprimând „profunda preocupare”.
Ministrul britanic de Externe, William Hague, a condamnat atacul nord-coreean „unilateral”, iar omologul său german, Guido Westerwelle, şi-a exprimat „îngrijorarea” după această nouă provocare militară.