Statele Unite trimit 600 de militari în Polonia şi ţările baltice: "Acesta este un mesaj adresat Moscovei"

Statele Unite au decis trimiterea a aproximativ 600 de militari americani în Polonia şi în ţările baltice, pentru exerciţii militare menite să demonstreze solidaritatea ţărilor NATO în contextul tensiunilor cu Rusia din cauza crizei ucrainene.

1267 afișări
Imaginea articolului Statele Unite trimit 600 de militari în Polonia şi ţările baltice: "Acesta este un mesaj adresat Moscovei"

Statele Unite trimit 600 de militari în Polonia şi ţările baltice (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

O companie de 150 de militari, din cadrul Brigăzii aeropurtate 173 a armatei americane, staţionată în Italia, urmează să ajungă miercuri în Polonia.

Alţi 450 de militari americani sunt aşteptaţi zilele următoare în Estonia, Letonia şi Lituania, pentru exerciţii care vor avea loc în următoarele luni, a comunicat contraamiralul John Kirby, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

"Începând cu momentul agresiunii ruse în Ucraina, analizăm toate mijlocele posibile pentru a garanta securitatea aliaţilor şi partenerilor noştri", a declarat el.

Acest gest "reprezintă o responsabilitate faţă de obligaţiile care ne leagă în materie de securitate în Europa", a afirmat Kirby, adăugând că "acesta este un mesaj adresat Moscovei".

Potrivit lui Kirby, trupele ar putea ajunge în Europa timp de o lună, urmând să-şi menţină prezenţa în decursul unui an.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului nu a exclus posibilitatea că exerciţii militare ar putea avea loc şi în alte state din regiune.

Kirby a subliniat că este vorba de operaţiuni "bilaterale" din partea Statelor Unite, ci nu de exerciţii NATO.

Această măsură a Statelor Unite are drept scop garantarea securităţii aliaţilro din Europa de Est, îngrijoraţi de o intervenţie rusă în Ucraina. Anterior, Pentagonul a trimis în Polonia 12 avioane de tip F-16.

Ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics a salutat, marţi, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, trimiterea unui număr de militari de către Statele Unite, apreciind că acest gest reprezintă "un semn de solidaritate între statele NATO".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici