Stoltenberg: Relaţiile Turciei cu NATO sunt profunde şi nu se rezumă doar la programul F-35: "Sunt îngrijorat de consecinţe"

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, s-a declarat îngrijorat de consecinţele deciziei Turciei de a achiziţiona sistemul antibalistic rus S-400, însă a adăugat că relaţiile între Ankara şi alianţa transatlantică sunt mult mai profunde şi ample, nu se rezumă la programul avionului F-35.

1166 afișări
Imaginea articolului Stoltenberg: Relaţiile Turciei cu NATO sunt profunde şi nu se rezumă doar la programul F-35: "Sunt îngrijorat de consecinţe"

Jens Stoltenberg: Relaţiile Turciei cu NATO sunt profunde şi nu se rezumă doar la programul F-35

"Sunt îngrijorat de consecinţele deciziei Turciei întrucât înseamnă că Turcia nu va fi parte a programului F-35", a declarat miercuri Stoltenberg la forumul de securitate organizat anual de Institutul Aspen în Colorado.

"Nu este bine; este rău pentru noi toţi", a adăugat oficialul.

"Contribuţia Turciei la NATO este mult mai profunda şi amplă decât F-35. Acest lucru este important", a declarat Stoltenberg, adăugând că înfrângerea reţelei teroriste Stat Islamic în Siria a fost posibilă "datorită contribuţiilor Turciei".

"(Sistemul) S-400 nu poate fi integrat în sistemul integrat antiaerian şi antibalistic al NATO, care este despre împărtăşirea imaginilor radar, despre poliţie aeriană comună, despre capacităţi comune. Şi Turcia nu a cerut acest lucru", a adăugat oficialul NATO, citat de publicaţia Daily Sabah.

Ankara a achiziţionat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. În replică, Statele Unite au exclus Turcia din programul de fabricare de componente pentru avioanele F-35 şi au avertizat că putea impune chiar sancţiuni economice.

Oficiali de la Washington şi-au exprimat temeri că în cazul în care Turcia va utiliza sistemul rus ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze.

Aşadar, SUA au transmis Ankarei că nu va permite Turciei să participe la programul de fabricare de componente pentru avioanele F-35 şi ar putea impune chiar sancţiuni economice.

Taguri:
turcia,
nato,
armament

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici