SUA au trimis încă 130 de consilieri militari în Irak

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a anunţat marţi trimiterea a 130 consilieri militari suplimentari în Irak, la Erbil, capitala Kurdistanului irakian, pentru a evalua "în profunzime" necesităţile minorităţii yazidi, vizată de insurgenţii sunniţi ai Statului Islamic (SI).

285 afișări
Imaginea articolului SUA au trimis încă 130 de consilieri militari în Irak

SUA au trimis încă 130 de consilieri militari în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele (american Barack Obama) m-a autorizat să trimit aproximativ 130 de noi membri ai unei echipe de evaluare în nordul Irakului, la Erbil, cu scopul de a analiza în profunzime ce putem face pentru a-i ajuta pe irakieni", a declarat Hagel.

Aceşti consilieri, care au sosit în Irak marţi, nu intenţionează "să lupte", potrivit unui oficial al Pentagonului.

Ei îi vor ajuta pe cei 300 de consilieri trimişi de Obama în iunie, pentru a susţine Guvernul irakian în lupta contra Statului Islamic.

"Preşedintele mi-a spus foarte clar că noi nu revenim în Irak pentru a efectua acelaşi tip de misiuni de luptă pe care le-am desfăşurat în trecut", a declarat Hagel.

Departamentul de Stat american a anunţat luni că Washingtonul a început să ofere armament forţelor kurde care luptă împotriva insurgenţilor sunniţi.

Livrările de armament au început săptămâna trecută, a precizat diplomaţia americană.

Aviaţia militară americană a început vineri să atace poziţii militare ale grupului terorist sunnit Stat Islamic, pentru a opri avansarea insurgenţilor spre Kurdistanul irakian şi pentru a proteja consulatul american din Erbil.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici