SUA cer Iranului să abordeze "direct" problema programului nuclear

Statele Unite au transmis clar Iranului că va trebui să abordeze "direct" problema programului său nuclear în toate negocierile, a declarat marţi secretarul de Stat, Hillary Clinton, înaintea discuţiilor multilaterale pe această temă la începutul lui octombrie.

28 afișări
Imaginea articolului SUA cer Iranului să abordeze "direct" problema programului nuclear

Secretarul de Stat Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am transmis clar iranienilor că toate discuţiile la care vom participa vor trebui să abordeze direct problema nucleară. Este indiscutabil", a declarat Clinton într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele uruguayan, Tabare Vazquez.

"Iranienii spun că vor să discute pe mai multe teme cu noi, dar ceea ce ne interesează este să discutăm cu ei problemele legate de programul lor şi de ambiţiile lor nucleare", a adăugat aceasta.

Întrebată despre posibilitatea ca Washingtonul să fie de acord cu aceste discuţii în lipsa oricărui angajament din partea Iranului de a aborda problema programului nuclear, Clinton a recunoscut că nu este posibilă "nici o previziune" în ceea ce priveşte rezultatul discuţiilor.

"Ideea este de a ne întâlni şi a explica iranienilor, direct, alegerile în faţa cărora se află Iranul, şi de a vedea dacă Iranul este pregătit să facă un gest către noi în ceea ce priveşte programul său nuclear", a declarat aceasta.

O întâlnire între Iran şi reprezentanţi ai celor şase mari puteri care negociază de câţiva ani pe tema dosarului nuclear cu Teheranul (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) este prevăzută pentru 1 octombrie, probabil în Turcia.

Clinton a adăugat că această întâlnire va marca "îndeplinirea" promisiunii preşedintelui Barack Obama de a întinde o mână Iranului în pofida a trei decenii de ostilitate între Washington şi Teheran.

Statele Unite îşi vor menţine abordarea dublă de stimulente şi sancţiuni în cadrul reuniunii viitoare, a precizat Clinton.

"Pe de o parte colaborăm pentru a vedea dacă poate ieşi ceva pozitiv din reuniunea de la 1 octombrie", a explicat aceasta, "dar colaborăm şi cu comunitatea internaţională privind consecinţele care vor decurge dacă Iranul nu îşi îndeplineşte obligaţiile referitoare la programul său nuclear".

Cele şase puteri au cerut în continuu discuţii urgente cu Iranul după ce Teheranul a făcut o serie de propuneri săptămâna trecută, care au fost primite cu scepticism de Occident.

Statele Unite au apreciat că aceste propuneri "nu răspund cu adevărat" principalelor îngrijorări, dar Rusia a considerat că Teheranul este pregătit pentru discuţii "constructive".

Potrivit acestor propuneri publicate de grupul american al jurnaliştilor de investigaţie Pro Publica, Iranul se declară pregătit pentru "negocieri profunde, complete şi constructive".

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israelul suspectează Iranul că încearcă să producă arme nucleare sub acoperirea unui program civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Consiliul de Securitate al ONU a impus trei seturi de sancţiuni împotriva Iranului, ca urmare a refuzului acestuia de a îngheţa activităţile de îmbogăţire a Uraniului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici