SUA, dispuse să consolideze apărarea aliaţilor lor, în dosarul nuclear iranian

Statele Unite sunt pregătite să consolideze forţele de apărare ale partenerilor lor regionali în dosarul programului nuclear iranian, a afirmat, miercuri, la Bangkok, secretarul american de Stat, Hillary Clinton.

285 afișări
Imaginea articolului SUA, dispuse să consolideze apărarea aliaţilor lor, în dosarul nuclear iranian

SUA, îngrijorate de o cooperare nucleară între Coreea de Nord şi Myanmar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom lăsa încă uşa deschisă" discuţiilor cu Iranul, dar "ceasul nuclear bate" şi vecinii Iranului sunt cei mai preocupaţi, a declarat ea, potrivit unui post de televiziune thailandez.

Washingtonul este dispus să "consolideze apărarea partenerilor (săi) în regiune", a precizat ea, adăugând că Iranul trebuie să înţeleagă că el însuşi nu se va mai afla în securitate "dacă Statele Unite mobilizează o umbrelă de apărare în regiune".

Clinton urmează să ajungă în cursul zilei pe insula Phuket, din sudul Thailandei, pentru un forum pe tema securităţii în Asia.

Situaţia din Myanmar, dar şi programul nuclear nord-coreean şi terorismul ar urma să domine dezbaterile.

Cu o zi înainte, oficialul american a declarat că ţara sa tratează cu foarte mare seriozitate"preocupările tot mai mari privind o cooperare militară" între cele două ţări, apreciind că o asemenea colaborare riscă să "destabilizeze" regiunea.

Temerile privind legăturile militare dintre cele două state, considerate ca fiind în afara legii de o mare parte a comunităţii internaţionale, au fost alimentate luna trecută de declaraţii ale oficialilor americani, potrivit cărora un vapor nord-coreean suspectat că ar transporta arme se îndrepta către Myanmar.

Cargobotul a fost supravegheat de marina americană în baza unei noi rezoluţii a ONU, care a sancţionat testul nord-coreean din luna mai.

Luna trecută, un grup de cetăţeni birmani aflaţi în exil au difuzat imagini reprezentând, potrivit acestora, o reţea de tuneluri secrete construite de experţi nord-coreeni pe teritoriul statului Myanmar.

Hillary Clinton doreşte dezarmarea nucleară "ireversibilă" a Coreei de Nord

Secretarul de Stat american a cerut miercuri, în Thailanda, dezarmarea nucleară "ireversibilă" a Coreei de Nord, care a efectuat la sfârşitul lunii mai un nou test nuclear.

"Am spus foarte clar Coreei de Nord că, dacă acceptă o dezarmare nucleară ireversibilă, atât Statele Unite, cât şi partenerii noştri vor avansa în privinţa stimulentelor (...), în special în legătură cu normalizarea relaţiilor", a declarat secretarul de Stat într-o conferinţă susţinută pe Insula Phuket.

Clinton a sosit la Phuket, în sudul Thailandei, pentru a participa joi la Forumul Regional asupra Securităţii (ARF), al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Din cadrul ARF fac parte cele zece ţări membre ale ASEAN (Thailanda, Malausia, Singapore, Indonezia, Filipine, Brunei, Vietnam, Laos, Birmania şi Cambodgia) şi alte 17 ţări sau organizaţii, printre care se află şi părţi implicate în cadrul negocierilor internaţionale privind dezarmarea nucleară a Coreei de Nord (China, Japonia, Rusia, Coreea de Sud).

Coreea de Nord, care a părăsit recent aceste negocieri, a trimis în această săptămână în Thailanda o delegaţie alcătuită din diplomaţi.

Hillary Clinton a cerut Myanmarului eliberarea liderului opoziţiei, Aung San Suu Kyi, afirmând că un asemenea gest ar deschide calea unor "investiţii" americane în această ţară.

"Dacă ar fi eliberată, acest lucru ar oferi oportunităţi, cel puţin din partea ţării mele, privind extinderea relaţiei noastre cu Myanmarul, prin investiţii în această ţară", a declarat secretarul american de Stat.

Clinton a sosit miercuri la Phuket, în sudul Thailandei, pentru a participa la Forumul Regional asupra Securităţii (ARF) al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici