„Este de aşteptat”, a afirmat generalul David Petraeus, comandantul forţelor din cele 48 de ţări care participă la coaliţie, în cadrul unei audieri în Senat.
„În prezent, problema este să ştim care este amploarea acestor reduceri”, a adăugat el.
Aliaţii, în principal NATO, dispun de 47.000 de persoane în Afganistan, alături de 99.000 de americani, dintre care 33.000 au fost trimişi ca întăriri la sfârşitul lui 2009.
Marea Britanie şi Germania, cele două ţări cu cele mai importante contingente, şi-au anunţat deja intenţia de a le reduce până la sfârşitul anului.
De la anunţul preşedintelui Barack Obama, miercuri seara, Franţa a anunţat retragerea progresivă a unei părţi din cei 4.000 de militari, „în mod proporţional şi conform unui calendar comparabil cu retragerea forţelor americane”.
Germania şi-a reafirmat, de asemenea, obiectivul „la sfârşitul acestui an, de a putea reduce pentru prima dată contingentul german”, format în prezent din 5.000 de persoane.
În cadrul audierii generalului Petraeus, influentul senator republican John McCain a anticipat un „efect de domino” catastrofal, situaţie relativizată de secretarul american al Apărării, Robert Gates.
Într-un interviu acordat AFP, secretarul american a apreciat că riscul unei debandade „ar fi fost mai important în cazul în care calendarul acestei retrageri ar fi fost mai redus”.
Încheierea acestei retrageri parţiale nu va avea loc decât „în mai mult de un an”, ceea ce lasă suficient timp pentru organizare, a apreciat el.
Secretarul Apărării, care va pleca din funcţie într-o săptămână, a sugerat reacţia Statelor Unite în faţa retragerii aliaţilor: „Bine, înţelegem, prin urmare concetraţi-vă mai întâi asupra forţelor pe care le-aţi trimis ca întăriri. În fapt, dacă nu aţi trimis întăriri, nu repatriaţi pe nimeni”, a declarat el. „Dacă vreţi să repatriaţi 10 la sută din întăriri, aceasta este probabil o decizie legitimă”, a adăugat el.