Prima pagină » Știri externe » SUA și Argentina vor crea o alternativă la OMS după ce ambele țări au decis să se retragă din organizație

SUA și Argentina vor crea o alternativă la OMS după ce ambele țări au decis să se retragă din organizație

Statele Unite și Argentina au anunțat marți lansarea unei inițiative comune pentru a crea o alternativă la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), după ce ambele țări au decis să se retragă din organizație. Secretarul american pentru Sănătate și Servicii Umane, Robert F. Kennedy Jr., și omologul său argentinian, Mario Lugones, au emis o declarație comună prin care invită alte națiuni să se alăture acestui nou cadru de cooperare globală în domeniul sănătății.
SUA și Argentina vor crea o alternativă la OMS după ce ambele țări au decis să se retragă din organizație

Această inițiativă vine în contextul în care ambele țări au exprimat critici la adresa OMS, acuzând organizația de lipsă de reforme semnificative, cerințe financiare disproporționate și o politizare crescândă, care ar fi îndepărtat-o de misiunea sa fondatoare.

În declarația publicată de Departamentul american pentru Sănătate și Servicii Umane, cei doi oficiali au subliniat angajamentul lor față de „integritatea științifică, transparență și apărarea demnității umane”, propunând o nouă eră a cooperării globale în sănătate, axată pe rezultate, suveranitate și un viitor mai sigur pentru toți, notează baha.

Președintele argentinian Javier Milei a anunțat retragerea țării sale din OMS în februarie 2025, invocând „diferențe profunde” în gestionarea sănătății, în special în timpul pandemiei de COVID-19. Milei a criticat măsurile de izolare impuse de OMS, considerându-le o „catastrofă economică” și acuzând organizația de influență politică excesivă.

Trump, nemulțumit de modul în care au gestionat pandemia

Anterior, în ianuarie 2025, președintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru retragerea Statelor Unite din OMS, exprimând nemulțumirea față de modul în care organizația a gestionat pandemia de COVID-19 și influența politică asupra deciziilor sale.

Noua inițiativă propusă de SUA și Argentina urmărește să creeze un cadru de cooperare globală în sănătate care să pună accent pe suveranitatea națională, transparență și integritate științifică. Declarația comună invită toate națiunile care împărtășesc aceste valori să se alăture eforturilor de a construi un sistem de sănătate global mai eficient și mai echitabil.

Reacțiile internaționale la această propunere sunt așteptate în perioada următoare, în timp ce comunitatea globală analizează implicațiile unei astfel de reorganizări a cooperării în domeniul sănătății publice.

Prima ţară din UE care anunţă că ia în calcul ieşirea din OMS

Gergely Gulyás, ministrul responsabil de biroul premierului ungar, a declarat faptul că „dacă cea mai puternică ţară din lume decide să părăsească o organizaţie internaţională, atunci cred că guvernul ungar ar acţiona cu atenţie dacă ar trebui să se gândească dacă nu ar trebui să facă acest pas”, relatează POLITICO.

„Am putea ajunge la concluzia că nu trebuie să o facem, am putea ajunge la o decizie diferită, desigur, dar cu siguranţă merită luată în considerare”, mai ales că «cea mai puternică democraţie din lume pleacă de bună voie», a afirmat oficialul ungar.

Această informaţie vine în contextul în care preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat încă din prima sa zi de mandat la Casa Albă că va retrage SUA din OMS, motivând faptul că OMS interferează cu suveranitatea ţărilor, că este influenţată în mod nejustificat de China şi că nu a gestionat corect pandemia de coronavirus.